Thanks so much to all viewers, likers and followers.
Hope that this little blog of mine will create smile =D and enjoyment as well as tie our ukhuwah in a good way.

Sunday, 26 December 2010

Boxing Day vs Final Suzuki Cup 2010

Hari ni (Boxing Day - 26/12) sepatutnya jadi hari shopping sakan kat UK. Time ni la orang berkejar cari barang-barang murah dan branded susulan sambutan Christmas disini. Kalau diikutkan kami pun mungkin antara berjuta-juta orang kat Southampton ni yang berbondong-bondong keluar ke mall dari awal pagi untuk jamu mata dan melabur duit ke kedai-kedai high street. 
Walau pun begitu, hakikatnya hari ni kami sefamily duduk lepak je kat rumah tak kemana, coz hubby masih belum pulih dan berehat kat rumah after knee surgery seminggu lepas dan Najah pun tak berapa sihat kebelakangan ni. Awal-awal lagi memang dah kurang feel nak keluar berboxing sebab dah tau banyak halangan. Nasib baik la family kami pun bukan jenis yang gila shopping, so takdela effect sangat tak dapat join kawan-kawan yang lain. Instead of live shopping, boleh jugak beli ikut online store, pun boleh tahan jugak ye tak hihihi...hmmm...

Apa pun, thanx pada Kak Sarah coz offer untuk ajak saya berboxing sebelum ni. Hubby dah bagi permission dah..kalau nak gi shopping boleh je follow Kak Sarah sekeluarga, tapi rasa tak syok plak tak cukup korum, plus kalau nak bawa Najah dia pun tak berapa sihat. So, diam-diam stay kat rumah, banyak lagi can nak shopping lain kali (gaya cakap macam banyak je duit dalam poket hehe). Looking forward for Boxing Day next year dan sale-sale akan datang =)...


Final Suzuki Cup 1st leg (Malaysia 3 - Indonesia 0)

Dalam diam-diam lepak kat rumah, tak rugi jugak kitorang tak keluar, sebabnya dapat layan live Malaysia vs Indonesia dalam Final Suzuki Cup 2010. Yang tambah seronok sebab Malaysia menang 3-0. Overall, teramat la puas hati  tengok match yang hebat, dua-dua team perform and fight. 
But especially congrats to Malaysia sebab prestasi permainan dah jauh lebih baik dari yang lepas. Kalau dulu tengok game Malaysia, mesti at the end ada je rasa stress, tak puas hati coz permainan yang hambar dan tak berkualiti; passing tak bagus, lembik, strategi tak kena, nak score sorang etc. Match tadi semua tu boleh kata dah lenyap, tengok game pun excited dan rasa berdebar. Passing bola dan gol yang masuk pun amat cantik. Player muda kali ni banyak bawa perubahan plus coach dan strategi yang mengena.  Thumbs up to all Malaysia players; Safee, NorShahrul, Fahmi, Kuna dan yang lain. Moga kunjungan balas di Indonesia korang turut perform macam ni...and then be the Champion...! =)...

>>>Oopps, lupa plak nak share, pada yang nak tengok football match live stream, boleh jenguk website Soccermaniax.com.<<<  

Tuesday, 21 December 2010

Hubby dan Knee Surgery

Setelah hampir setahun hubby mengalami sakit kaki, akhirnya pada Jumaat lepas (17 Dis 10) hubby selamat menjalani pembedahan kecil pada lututnya. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar malah lebih cepat dari sangkaan. Surgery dibuat di Royal South Hant Hospital (RSH), Southampton. Jadualnya bermula pada pukul 11.30 pagi dan kira-kira pukul 6 petang hari yang sama kami sudah pulang ke rumah.
Sehari sebelum surgery, hubby dah start rasa berdebar. Padahal sebelum tu steady je. Mungkin sebab harinya dah makin dekat. Esoknya kami ke hospital menaiki bas kira-kira pukul 10.50 pagi. Alham tak dibawa bersama, ditinggalkan dengan Kak Sarah & Din, untuk lebih memudahkan pergerakan.

Monday, 13 December 2010

He Turns 4 Today.

Actually title kat atas tu merujuk pada tarikh 9 Disember lepas. Alhamdulillah, Alham dah masuk 4 tahun dah. Sekejap je masa berlalu. Tak sedar die dah 4 tahun coz kalo tengok pada badannya still comel dari kawan yang sebaya. Budak yang lebih muda dari Alham pun lebih besar badannya. Tapi takpe, yang penting dia sihat luar dan dalam.
Seperti biasa niat nak baking cake untuk Alham. Kali ni teringin nak buat lebih proper sebab kecewa skit time birthday Najah macam kurang organize. (takpe ye Najah, next birthday ibu try buat lebih elok lg ye..). Persiapan buat kek dah

Friday, 10 December 2010

Snowww...!!

Bangun subuh tanggal 02 Dis 2010 (Khamis) merupakan 1st experience ever yang tak akan dilupakan. Jenguk kat luar tingkap, terbentang luas pemandangan putih salji di segenap kawasan bumi Allah. Alhamdulillah, Allah beri kesempatan untuk menghayati keagungan ciptaan Allah di satu sudut dunia. Kita yang pertama kali nampak dan merasa snow for sure terlebih excited dan jakun =).  Hubby pulak sudah kali kedua enjoy the moment since last he finished his master in Glasgow. 
Pemandangan dari tingkap bilik
 

Wednesday, 8 December 2010

Black Pepper Steak/Lamb Chop

Ini dinner kitorang dua minggu lepas, tak menyempat nak post entry sebelum ni. Dagingnya dah lama beli, cuma mood rajinnya tak muncul-muncul. Malam tu hubby tanya bila nak masak daging kambing tu, lama terperuk dalam freezer. So, kena jugak buang penyakit malas tu, dan hasil dinner kami malam tu western style...ala-ala makan kat windmill gitu cheewah hihi =)..
Side meal lamb chop ni boleh makan dengan pelbagai, ikut tekak dan citarasa masing-masing. Biasanya side vegetables yang dihidang style kat hotel or western restaurant ialah spt brokoli, coulinflower dan carrot yang dikukus/rebus -dimakan begitu saja. Mulanya nak decorate camtu tapi stok sayur2 tu semua dah habis. So ganti dgn salad, tomato dan buat sikit coleslaw - klik sini. French fries pun dah habis, ganti dgn wedges. Kesimpulannya, tak kesah nak letak pape, ikut suka hihihi..

Resepi bahan perap dan sos black pepper saya modify ikut teori hubby yang pada seleranya sedap, dan selalunya mmg saya akui =).. (ini ikut citarasa kitorg, tak sure kena tak dgn selera org lain. Tapi kalau suka, alhamdulillah..)

Bahan-bahan (3-4 orang):


::Bahan perap daging::
1. 5-6 keping lamb leg
2. Air garam
3. 5 biji bawang putih - diketuk
4. Jus limau
5. Marjerin/sedikit minyak untuk menggril
6. Sos worcastershire - optional untuk menggril

Cara-cara: Setelah dibersihkan, daging diketuk-ketuk agar lebih lembut dan tidak liat. Lumur rata bahan-bahan diatas. Perapkan selama 1/2jam hingga 1 jam. Untuk menggril, saya gunakan marjerin dan sos worcastershire sebagai penambah rasa. Cucuk daging dgn garpu supaya lebih cepat masak.

p/s: Daging boleh juga diperap dengan air garam sahaja. Sos worcastershire hanya optional (tak tau kat Malaysia ada jual ke tak). Rupanya macam cuka atau kicap cair dan agak masam. Mungkin boleh juga diganti dgn sos bbq/sos stik untuk lebih dapatkan rasanya, tp saya pun tak pernah try. Kalau tak ada sos-sos ni still boleh aje grill kosong dgn marjerin, tak ada masalah..

::Black pepper sauce:: - (modify dari sos kentang putar)
1.1 biji bawang besar - dihiris
2. 2 biji bawang putih - diketuk
3. 3 btg daun sup - dihiris
4. Air untuk merebus
5. 2 sudu marjerin/butter
6. 1 kiub pati ayam
7. 3 sudu serbuk lada hitam
8. 3 sudu sos tiram
9. 2 sudu kicap masin
10. 2 sudu kicap manis
11. Sos worcastershire - optional
12. 2 sudu tepung - dibancuh dgn air (boleh dicampur dgn sedikit tepung jagung)

Cara-Cara:
1. Rebuskan air bersama bawang besar, bawang putih dan daun sup. Setelah mendidih, padamkan api dan toskan (untuk mendapatkan air rebusan sahaja). Ketepikan.
2. Dalam periuk yang lain, tumiskan marjerin. Kemudian masukkan air rebusan tadi.
3. Masukkan kiub pati ayam, kemudian kicap masin/manis, sos tiram, sos worcastershire dan serbuk lada hitam.
4. Akhir sekali masukkan air bancuhan tepung sedikit demi sedikit untuk memekatkan kuah. 
5. Kacau hingga pekat.
6. Sedia dihidang (sos ni tak perlukan garam sebab dah sedia masin)

Tuesday, 7 December 2010

Alham's Tower House

Seperti biasa selepas selesai dinner, masing-masing lepak kat living hall. Alham sambung played with his toys, kadang-kadang ada jugak ke rak buku mengeluarkan toddler booksnya. 

Hubby selalunya balik dari office dah malam, so after dinner, lepak kat depan tv nak layan something yang release tension. Semenjak kebelakangan ni cite sitkom Friends (Channel E4) dah jadi rutin kitorg tiap2 malam. Lega dapat gelak2 lepas pecah kepala ngan lab dgn simulation kat univ. Sebelum ni ada gak melayan cite My Wife & Kids dgn Fresh Prince of Bel Air time petang2. Lagi pula, cite kat sini siap dgn subtitle english..jadi mmg syok kitorg tengok sitkom2 ni hampir dari siri awal sampai habis..berulang-ulang. Malas nak layan cite berat2..tmbh pening kepala hehe...

Alham still khusyuk dgn toys, bukunya etc. Macam tengah construct something atas meja...

Najah macam biasa asik nak berdukung je. Baru je nak bergerak ke bilik, tak lama lepas tu, hubby tiba-tiba panggil dari hall.
  • Hubby: Ibu, datang sini cepat..
  • Ibu: Ya, kejap..ape dia?
  • Hubby: Ni haa..tengok apa alham buat..
  • Alham: Ibu, look..my tower house!!! (sambil tersenyum)...


Monday, 6 December 2010

Jadi Cikgu

Dah beberapa hari gak tak bukak blog coz melayan jakun jumpe snow hari Khamis lepas hehe. 1st time experience so terlebih excited skit. Plus, hubby pulak bertapa depan laptop kat rumah disebabkan univ announce tutup dek salji turun agak tebal tahun ni. Jadinya memang takde can sgt nk guna laptop last weekend. Baru ni ada ruang nak blogging balik..

Cite pasal snow kite tunda dulu yek..will be coming soon hehe. Bagi jalan pada story yg lebih dulu dlm waiting list =).. 

Weekend lepas (27 Nov 2010), buat pertama kalinya dapat can jadi cikgu hihihi. Sekolah Malaysia Southampton kekurangan guru untuk mengajar, mungkin disebabkan kesibukan adik2 undergrad dan beberapa orang dari family Soton yang tidak berkelapangan. Oleh itu, sebelum sekolahnya diadakan (pagi Sabtu setiap minggu), pengetua Sekolah Malaysia yang dilantik mengkhabarkan melalui emel group kepada sesiapa yang berminat untuk mengisi kekosongan. Mulanya tak terniat nak ganti coz takde confident nak mengajar. Tapi hubby encourage doing something new a try. Pikir punya pikir, apa salahnya cuba. Lagi pun just ajar BM and budak-budaknya bawah umur 6tahun.

Sebelum ni tak pernah lagi jenguk camna Sekolah Malaysia ni beroperasi (sebab kalau ikut umur Alham tak layak lagi ikut kelas). Baru-baru ni kelasnya telah berpindah ke salah satu bangunan universiti setelah beberapa lama menyewa tempat di Swaythling Primary School. Kelasnya dibahagi kepada 4 mengikut umur dan subjek yang diajar hanyalah Bahasa Melayu. Tujuan sekolah ini ditubuhkan adalah untuk mengajar bahasa ibunda kepada anak-anak keluarga Malaysia di Southampton (yang rata-rata teramat lancar berbahasa Inggeris) dan beri sedikit pendedahan supaya tidak terkejut budaya apabila pulang ke Malaysia kelak. 

Saya berpeluang mengajar kelas umur yang paling rendah. 2-3 buku rujukan sesuai dengan silibus umur pelajar di Malaysia diberi sebagai panduan. Sebelum masuk kelas ada la plan sikit2 nak mengajar apa (ajar mengeja, some BM words etc). Tapi bila dah start kelas apa yang dirancang tak menjadi. Terpaksa ubah ikut kesesuaian kids yang tak betah duduk diam dan excited nak ajak cikgu berborak (dalam english lak tuh..). So, lastly kelasnya jadi lebih leisure, more drawing, sketching etc. 

InsyaAllah kalau diberi kesempatan perhaps later on will get used to those kids' behavior and lebih smooth nak handle diorang camne. Hehe..namanya pun cikgu bidan terjun =)...

Tuesday, 30 November 2010

Kek Pisang

Entah macam mana boleh dapat semangat nak bertungkus lumus kat dapur tengah malam kelmarin. Mungkin sebab petang tu dah tidur sekejap, so around pukul 12.30am mata masih segar. Sedang semua tengah nyenyak tidur, saya menyelongkar dapur nak buat kek pisang. Kebetulan memang ada beberapa biji pisang yang tengah masak ranum. Nak makan camtu je sure takde yang nak habiskan.



Actually dah 2-3 kali jugak buat kek pisang ni (guna resepi lain), tp personally hasilnya belum mencapai kualiti yang memuaskan. Rasa dah sedap, tp rupa keknya pulak tak berapa jadi. Kadang-kadang bantat, kadang-kadang padat. Tak tau mana yang silap. Sebelum ni buat walaupun tak capai standard, tapi sure tak sampai satu hari dah habis licin. Makanya, push diri sendiri supaya kena jugak buat kek pisang sampai jadi. 

Alhamdulillah, kali ni, boleh tersenyum lebar melihat kek pisangku cantik dan gebu. Tak sia-sia bersengkang mata pagi-pagi buta hehe. Resepinya dicedok dari sini, tq =)..



Bahan-bahan:
1. 2 cwn tepung gandum
(p/s: boleh juga diganti dengan 3/4 cwn tepung gandum + 1/4 cwn tepung jagung (diayak). Rasanya pun sedap, kdg2 sy guna resepi ni juga).
2. 1 s/k baking powder
3. 1 s/k soda bikarbonat
4. 1 cawan gula
5. 4 biji pisang (masak ranum) - dilenyek
6. 1/2 cawan minyak masak
7. 1 s/k esen vanila
8. 2 biji telur

Cara-cara: 
1. Panaskan oven pada suhu 180 darjah
2. Campurkan soda bikarbonat dan baking powder ke dalam tepung dan gaul rata. Kemudian ayak.
3. Putar telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi.
4. Masukkan tepung dan kacau sebati sedikit demi sedikit.
5. Akhir sekali tuangkan minyak masak ke dalam adunan dan kacau sebati.
6. Sapu acuan kek dengan mentega/butter kemudian taburkan tepung dan ratakan.
7. Bakar pada suhu 180 darjah selama 45 minit atau satu jam. 
8.Setelah siap dibakar, keluarkan dari acuan dan sejukkan atas redai, sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba.

Friday, 26 November 2010

Ayam Goreng Tomyam

Resepi masakan ayam lagi. Entry yang lepas siam style, kali ni siam mari juga. Takpela yek, kita layan ajela hehehe. Kebetulan ada lebih stok pes tomyam kat rumah (kes malas nak buat pes tomyam sendiri), thanks to Kak Intan atas pemberiannya, macam tau2 aje kita nak buat resepi ni =). Selalunya masakan tomyam ni berkuah, tapi kali ni kita buat kuahnya agak pekat dan kering sedikit.


1st time try resepi ni, hasil survey dalam Majalah Rasa. Hasil dan rasanya amat memuaskan. Something new dari kebiasaannya. Hubby yang kurang selera makan sebab kurang sihat, jadi berselera nak makan, katanya mungkin sebab rasa masam masakan tomyam tu. Lain kali boleh buat lagi, katanya tak puas makan 1-2 round je =D...


Sumber: Majalah Rasa

Bahan-bahan (5-6 orang)
1. 6-7 ketul ayam 
2. 1 biji bawang besar - dihiris
3. 3 biji bawang putih - diketuk
4. 1 btg serai - dititik
5. 2 paket pes tomyam (boleh juga kalau nak buat pes tomyam sendiri)
6. Sedikit air perahan limau nipis (saya guna jus lemon)
7. 1 biji cili merah - dihiris (optional untuk hiasan)
8. Sedikit air
9. Garam secukup rasa
10. Minyak untuk menumis

Cara-cara:
1. Ayam digoreng separuh masak dan diketepikan (masak penuh pun boleh)
2. Tumis bawang besar, bawang putih dan pes tomyam hingga garing
3. Tuangkan air (banyak mana bergantung jika suka kuah banyak atau sikit - jangan terlalu cair)
4. Masukkan serai, perahan limau nipis/jus lemon dan garam
5. Setelah agak masak, masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan kacau sebentar hingga sebati.
6. Sedia dihidang. Taburkan hirisan cili merah sebagai hiasan

Wednesday, 24 November 2010

Majlis Sambutan Aidiladha Soton 2010

Bersambung lagi cerita dari previous entry. Majlis Sambutan Aidiladha pagi tu (21 Nov 2010) bermula kira-kira pukul 11.30pagi, agak lambat dari tentatif asal kerana menunggu jemputan yang lebih ramai tiba. 

Sesampai aje kitorang kat laman Stoneham, kelihatan satu girls group (maybe univ punya) sedang buat practise cheerleading. Excited jugak kitorang yang jakun tak pernah nampak live cheerleading sebelum ni. Selalu just tengok kat tv je. Dapat la tengok group ni nyanyi, tukar position and angkat-mengangkat. Cuma tak nampak diorang lambung-lambung je, kalau tak mesti lagi happening (mungkin beginner lg).
 

Pagi tu semua digalakkan memakai baju melayu dan baju kurung untuk memeriahkan suasana majlis raya haji. Sekitar pukul 11.30am majlis pun bermula. Aturcara diisi dengan sesi ucapan oleh beberapa keluarga postgrad yang bakal pulang ke tanahair (keluarga Wan Agyl, Aiman & Ruslim). Selain menyampaikan pengalaman sepanjang berada di Soton, mereka juga turut bagi sokongan pada yang masih tinggal untuk tetap teguh berjuang. Tidak ketinggalan ucapan dari 4 keluarga baru postgrad yang akan menyertai komuniti masyarakat Malaysia di sini (3 family melayu & 1 family cina). 
Ucapan dari family terlibat

Setelah itu, acara diteruskan dengan solat zuhur berjemaah dan tazkirah pendek sesudahnya oleh saudara Idham.
Tazkirah pendek selepas solat zuhur
Suasana dalam dewan di Stoneham

Habis aje solat zuhur, perut dah mula berkeroncong coz pagi tadi skip breakfast, tunggu makan besar. Tapi kene mengharung sesi bergambar dulu plak. Yelah, kalau bergambar nye delay, tentu lepas makan ramai gak yang dah lesap. Tak best pulak bergambar tak cukup korum. So, perut yang lapar hold dulu, kita posing dulu =)...
 
Sebahagian daripada komuniti Malaysia (postgrad & undergrad) yang hadir di Majlis Sambutan Aidiladha 2010
Masa yang ditunggu-tunggu tiba. Makan time! Pastinya menu utama adalah nasi beriani beserta lauk kambing, ayam dan sayur acar. Rasanya memang umpph, dah gaya macam makan kat kenduri kawin pulak. Selain itu, turut dihidangkan pelbagai jenis kek dan desert hasil sumbangan potluck dari beberapa family. Teh tarik tidak juga ketinggalan. Time sejuk & chill camni (even kat dalam dewan), pekena satu cawan teh tarik terasa nyaman je tekak hehe. Malangnya tak sempat nak amik pelbagai gambar menu kat atas meja sebab perut dah berbunyi sangat =)..
Lauk kambing beriani hasil rewang malam tadi
Pelbagai juadah yang lain turut terhidang.
Ikutkan kata hubby, disebabkan role dia jadi taster semasa rewang malam tadi, dia dah puas merasa nasi dan lauk beriani malam tu. Kononnya tak heran dah nak makan sangat petang tu. Tapi sebaliknya, dia jugak yang makan banyak. Mana taknya, perut yang lapar, ditambah pula orangnya yang favourite makan daging kambing.
Queue untuk dapatkan makanan. Dibantu oleh adik2 undergrad
Sambil makan, ada selingan cabutan bertuah. Nombornya diberi semasa pendaftaran kehadiran sebelum tu. Alhamdulillah, tak disangka hubby agak bertuah petang itu coz nombornya naik =).

Selalunya satu nombor, satu jugakla penerima hadiahnya. Tapi, mungkin ada kesilapan teknikal, satu nombor ada dua penerima hadiah. Izlan (student undergrad) turut memegang nombor yang sama seperti hubby. Nasib baik penganjur pemurah masing-masing dapat satu hadiah.

Bergambar bersama Azim (adik angkat family) yang mengidam nak dapat hadiah cabutan bertuah. Saje buat2 muka tension hihihi..
Nombor bertuah dan hadiahnya =)...tapi sayang, the lamp doesn't come with the bulb. Kenala pergi cari mentol baru

Sesudah makan, acara diteruskan pula dengan mesyuarat agung Kelab Umno Southampton. Tidak seperti kebiasaannya dimana mesyuarat sering diadakan secara tertutup dan formal, kali ini inisiatif presidennya Wan Agyl ingin mengadakan mesyuarat secara lebih terbuka bersama seluruh komuniti Malaysia yang hadir pada majlis itu. Positifnya, ia lebih membuka mata ramai pihak tentang aktiviti dan keadaan semasa yang melibatkan kelab tersebut. 

Petang itu majlis berakhir dengan lancar. Dan hubby terutamanya, tanpa diduga pulang dengan menggalas tanggungjawab yang besar. Moga Allah beri kudrat yang kental dan permudahkan urusan hubby untuk melaksanakan komitmennya sebaik mungkin. Amin...

Go, go fighting!!

Tuesday, 23 November 2010

Rewang Till Early Morning

Weekend lepas bagaikan tak terasa coz rasanya sekejap je dah hari Isnin. Tak ada sesi grocery shopping, apatah lagi memecut ke carboot pagi2 hehe. Wonder what we were doing last weekend? Hmm...yang ada... sesi rewang beramai-ramai pada hari Sabtu untuk majlis sambutan Aidiladha yang akan diadakan hari ahad esoknya. Rewang ni baru pertama kali diadakan dan nampaknya berjalan lancar. Kebiasaannya kalau ada majlis sambutan besar-besaran macam ni, menu-menu yang dirancang akan dibahagikan kepada beberapa family untuk dimasak beserta potluck yang dibawa. Kalau dilihat dari kejayaan rewang kali ini mungkin boleh diteruskan pada majlis sambutan yang akan datang.

Actually, hanya hubby aje yang terlibat 100% semasa kegiatan rewang diadakan. Saya dan anak-anak, hehe...just tunggu hubby balik sambil lepak-lepak je kat rumah. Pada pendapat kitorang mungkin lebih mudah tak diangkut sekali anak-anak yang mungkin akan lebih menyulitkan sesi orang nak berewang. Lagi pula tak disangka hubbyku akan stay berewang hingga ke awal pagi. 

Still interested? Let's move on to know what's the story =D....
Aidiladha kali ni berjaya menumbangkan 4 ekor kambing hasil sumbangan beberapa family terlibat. 2 ekor kambing atas niat qurban (Ruslim & K.Sal) dan 2 ekor lagi untuk tujuan aqiqah (Haikal-putera Bad & Durra serta Nuha-puteri Nasir & K.Asmahan). Alhamdulillah, berkat sumbangan mereka, dapatlah hampir seluruh komuniti Malaysia di Soton merasa daging kambing dengan puasnya. Selain itu, menu ayam juga turut ada. Rancangannya nak masak nasi beriani beserta lauk kambing, ayam dan sayur acar. 

Aktiviti rewang diadakan di salah sebuah rumah bujang 4 orang adik2 undergraduate (Azim, Afif, Aca & Muhsin) kat Honeysuckle Road. Diorang ni sebenarnya x-jiran sebelah rumah kitorang kat Broadlands Road ni. Kurang happening jugak after diorang pindah, kalau tak ada jugakla tempat Alham nak mengacau 'uncle2' sebelah rumah. Harga sewa yang tinggi membuatkan adik2 ni berpindah ke rumah yang lebih murah dan teramatlah selesa. Memang strategik tempat rewangnya coz rumah diorang ni agak besar dan selesa. Compound belakang pun luas dan tertutup. So takdela nanti mengganggu jiran2 mat saleh yang lain. Basically rumah bujang ni jd tempat memasak lauk utama kambing dan juga nasi beriani. Beberapa rumah yang lain juga turut diagihkan untuk jadi port memasak lauk ayam (Kak Rafiza) dan sayuran (Kak Ani).
 
 


Hubby datang lewat ke tempat rewang around pukul 11am (walaupun dalam tentatif kata start 9.30am hehe). Bermulalah proses membersihkan daging ayam dan kambing yang berkilo-kilo, mengupas bawang, menyiang itu, memotong ini dan sebagainya. Tak ketinggalan juga membalut hadiah cabutan bertuah. 

 


Saudara Shazarudin diangkat sebagai ketua chef mengepalai kegiatan rewang ni serta memantau piawaian masakan yang disiapkan hehe. Dibantu oleh ramai assistant chef yang lain dari pelbagai 'department' =)...
Aktiviti memasak bermula. Satu periuk besar sampai pakai 4 burner
Hubby sedang membantu ketua chef...jadi taster..
Macam serius je tengah bagi komen ..hehe
 
Lama jugak menunggu menu-menu ni siap. Masakan 4 ekor daging kambing dibuat sebanyak 4/5 round. Itu pun ada sebahagiannya dah diagihkan ke rumah Kak Zuryna, Kak Sal & Kak Han untuk dimasak. Ditambah lagi nak menyudahkan memasak nasi beriani sebanyak 30 kilo.

 
 
Bergilir-gilir bertugas di dapur menyiapkan masakan (sampai kamera pun berkabus sebab wap masak)
Tugas membersih juga tak lupa =)..
Masak nasi beriani pulak
Ketua chef Shazarudin memberi arahan pada anak buah. Yang kat sebelah tu (Azim) saje nak join sekaki =)
Hasil minyak yang dikumpul dalam periuk dah jadi macam karamel dah..
Inilah dia orang yang bertanggungjawab membuang minyak berlebihan setelah masakan kambing siap hehe. Bayangkan aje la kalau semua tu masuk dalam perut. Azim ni salah seorang tuan rumah tempat rewang ni, juga merangkap 'anak angkat' family kami. (Program anak angkat dibuat dengan menyerahkan 1 atau 2 orang adik undergrad kepada family postgrad untuk silaturrahim serta membantu satu sama lain). Diberitakan, memang inilah main duty si Azim malam tu...hehe.
Hubby sempat bergaya dengan apron. Tunjuk bukti kerja kuat kat dapur =)

Dipendekkan cerita, hubby berewang sampai kira-kira pukul 2.30am, menyudahkan masakan daging bersama member yang lain. Itu pun masih ada lagi nasi beriani yang belum dimasak. Harapkan pada budak2 undergrad untuk teruskan perjuangan.
Mengisi masa terluang sambil menunggu masakan siap
Lepak time..
Itulah dia pengalaman hubby hasil penangan 4 ekor kambing untuk santapan Sambutan Aidiladha 2010 di Southampton hari esoknya. Hasilnya, pastilah menyelerakan. Kita sambung cerita seterusnya di next entry ye =)...