Thanks so much to all viewers, likers and followers.
Hope that this little blog of mine will create smile =D and enjoyment as well as tie our ukhuwah in a good way.

Friday, 30 December 2011

Alham, Aged 5

Assalamualaikum,
Hampir terlupe pulak nk submit cerita birthday Alham tahun ni. Sebelum masuk tahun baru, better lekas report hehe.
 

Anak bujang sulungku ini dah 5 tahun dah tahun ni. Specialnya birthday die tahun ni dapat celebrate bersama dgn Yayi, Nyayi, Acu, A'mi Faisal & Aunty Ju nya di Melaka. Kami sekeluarga pulang ke Malaysia selama sebulan utk sama2 meraikan perkahwinan adik ipar. Kebetulan flight pulang semula ke UK adalah pada 10/12. Hari lahir Alham pula jatuh pada 9 Dis. Time birthday Najah bulan 10 lepas, Alham ade mention nk celebrate birthday kt Malaysia. So, alhamdulillah.. tercapaila hajat Alham. Kek birthday turut tak tinggal. Awalnya plan nak aje beli kek yg dah siap sbb dah kt Malaysia. Tapi kesian pulak kat Alham, time birthday Najah saya dah buatkan kek. Jadinya cari jugakla bahan2 utk buat kek utk Alham. Buat kek coklat biasa je. Tak sempat nak cari resepi kek yg lain dari yg lain coz tgh sibuk nk packing barang2 utk flight keesokan harinya. Acara potong kek dibuat selepas Maghrib sbb nak menunggu sekali A'mi Faisal yang pulang kerja lewat petang. Sebelum tu pada siangnya sementara menunggu kek sejuk, Alham tak habis2 mention bila nak tulis nama dia atas kek. Agak beza dgn birthday yg lepas, Alham dah mula appreciate erti birthday cake pada hari istimewa tersebut :). 
 
  
 

Tahun ni Alham dapatla byk sikit present coz ahli keluarga besar ada bersama. Disebabkan dia selalu main game angry bird, A'mi Faisal & Aunty Ju hadiahkan sebuah jam berlatar belakangkan gambar angry bird. From Yayi & Nyayi pula dapat mini komputer (utk kanak2) yang mengajar alphabet, number dsbnya. Seronok Alham bila dapat semua tu. Tambah pulak dikelilingi family tersayang.
 

 

Pada masa potong kek tu Alham hanya merasa sesudu dua je sbb dah excited dan asyik membelek hadiah yang diterima. Bila dah balik ke UK, ada satu masa tu tercakap pasal kek birthday dia. Terus Alham teringat dan perasan yang birthday cake die tertinggal kat Malaysia. Reaksinya mula sedih sbb barulah dia mencari dan teringin nk makan kek tu. Hmm, nnti2 ibu buat lagi yek..
 

Sama seperti entry birthday Najah, kat sini nak jugak coretkan sikit sebanyak gelagat dan kemajuan Alham untuk tatapan masa depan. Masuk umur 5 tahun, fizikalnya agak comel berbanding rakan sebaya. Orangnya masih lagi mudah menangis atau sedih jika kehendak tak dipenuhi atau sesuatu yang dibuat tak menjadi seperti diharapkan.. sama seperti di waktu kecil. Imaginasinya agak kuat. Alham boleh menyusun dialog untuk 2 watak berbeza ketika bermain dengan toys nya. Kadang2 tu nak tergelak jugak mendengarkan perbualan yang direka antara toys nya. Dari kecik favourite nya suka dgn cartoon superhero dan gemar bermain lawan2.
 

Pada tahap ni di primary school, kami as parents boleh berbangga dgn pencapaian Alham. Dia boleh bertutur Bahasa Melayu dan English dgn baik. Kalau pada satu masa dia sedang bercakap melayu, then kita mintak die speak in english, Alham boleh translate ape yang dia ckp sebelum ni. Walaupun mungkin tak sefasih kawan yang lain, insyaAllah boleh dilatih lagi. Berkaitan pembelajaran agama, Alham baru masuk Iqra' 3 dah sekarang. Kena selalu diulang kalau tak kadang2 dia lupa. Solat 5 waktu dan puasa juga dah diterapkan sikit demi sikit. Surah Al-Fatihah pun dah boleh dibaca dengan baik sampai akhir. InsyaAllah, ibu abah doakan Alham konsisten dalam mempelajari apa yang kami ajarkan.
 
So far kalau dilihat, Alham dah tunjukkan gaya dan lagak seorang abang. Bila bangun dari tidur, dia akan cium adiknya jika dilihat Najah belum lagi bangun. Macam biasa, bila mood baik, baik lah dua beradik ni bermain. Bergaduh dan masing2 tak nak mengalah pun begitu juga. Kuat menyakat pun sama. Kebanyakan masa banyak Alham yang kena mengalah since Najah dah masuk fasa garang, merajuk dan selalu nak menang aje sekarang. Kesian pulak tengok Alham terpaksa ikut kehendak adiknya.

Seperti biasa ibu abah doakan kebaikan dan kemudahan buat Alham dan Najah di dunia dan akhirat. Moga Alham menjadi anak dan abang yang soleh dan menjadi contoh yang baik kepada adik2 nanti.Amiin....

Saturday, 24 December 2011

Daging Masak Hitam

Salam buat semua,
Rasanya dah sebulan tak update entry. Bulan lepas kami sekeluarga pulang ke tanahair untuk meraikan perkahwinan adik ipar yang bertemu jodoh dengan orang Sabah. Alhamdulillah, kebetulan ada rezeki untuk pulang dengan tiket murah MAS. Bagai orang mengantuk disorongkan bantal, selalu aje cari peluang untuk balik ke Malaysia.. ape lagi terus aje grab kesempatan yang ada. Hmm, byk benda nak cite sepanjang kitorang pulang ke Malaysia ni, suka, excited, sakit dan macam2 lagi.. tapi kita simpan dulu ye. Tunggu next entry (macam ade je yg nk baca hihi..)

 

Hari ni nak share resepi favourite my hubby :). Resepi ni boleh dikatakan hasil explore sendiri dan kebetulan menjadi dan kena dengan selera hubby yang sukakan masakan daging. Asalnya masak time bulan puasa lepas, disebabkan puasa mana la ada can nak rasa itu ini. So, ikut imaginasi sendiri.. agak2 sedap campur itu ini. Hasilnya, alhamdulillah menyelerakan. Sedap dimakan dengan nasi panas2. Menu ni dah pun dibuat untuk open house raya aidilfitri lepas dan jamu rakan2 yang datang ke rumah. Nasib baik kena dengan tekak diorang. So untuk note akan datang saya sisipkan resepi ni di sini. Harap sesiapa yang mencuba juga suka dengan hasilnya ;).

 
 


Bahan-bahan:
1. Sekilo daging kambing dipotong dadu. (Kalau tak suka kambing boleh ganti dengan daging lembu, tapi resepi ni rasanya lebih sedap dgn daging kambing)
2. Bhn masak kering (tanpa minyak): 
- 3 ulas bawang putih diketuk dan dicincang halus
- 3 sudu besar sos tiram
- lada hitam (ditumbuk kasar) ikut suka
- air/air rebusan daging
3. Bhn tumis darat (dikisar):
- 1-2 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- sedikit halia
- sedikit cili boh (ikut suka)
4. Bahan lain:
- kicap manis
- kicap masin
- sos tomato
- sos tiram
- lada hitam (ditumbuk kasar)
- air/ air rebusan daging

Cara-cara:
1. Rebus daging selama 1- 11/2 jam.
2. Masak kering: Angkat daging dan masak dalam kuali dengan api sederhana sehingga lembut kira-kira 1 jam lagi (tanpa minyak) bersama sos tiram, bawang putih yang dicincang dan lada hitam (tambah jika suka pedas) . Boleh letak air/stok air daging rebus tadi jika terlalu kering.
3. Utk tumis darat: Blend bawang besar, bawang putih, halia dan cili boh. Tumis dalam periuk lain hingga kering.
4. Masukkan bahan tumis tadi ke dalam daging yang diperap kemudian kacau sebati. 
5. Masukkan kicap manis, kicap masin dan sos tomato secukup rasa. Tambah sos tiram dan lada hitam jika kurang. (Tak perlu letak garam/gula sbb dah sedia masin manisnya).
6. Boleh tambah air atau stok rebusan daging tadi jika suka sedikit kuah.
7. Sedia dihidang. Selamat mencuba ;)