Thanks so much to all viewers, likers and followers.
Hope that this little blog of mine will create smile =D and enjoyment as well as tie our ukhuwah in a good way.

Monday, 31 October 2011

Bubur Jagung & Tepung Pulut Bersagu

Assalamualaikum,
Lama betul rasanya tak buat juadah minum petang. Semalam tiba-tiba teragak nak makan bubur atau pengat. Bila selongkar dapur takde pulak stok pisang, keledek, kacang hijau dan seangkatan dengannya. Belek punya belek kat internet jumpe la resepi yang simple ni. Nasib baik ada jagung manis dengan tepung pulut kat dapur. Dapatla melayan keinginan tekak ni. 
 

Actually tuan punya resepi asal takde letak jagung manis. Saya saja tambah untuk banyakkan isi bubur dan bagi excited skit anak2 untuk makan. Nanti bila diorang nampak tepung pulut je rasa pelik la pulak, apatah lagi dgn rasanya yang lembut dan kenyal2 gitu. Bubur ni saya buat tak berapa manis dan dikurangkan kuantiti santannya sebab family kitorang agak kurang sikit makan makanan yang manis dan bersantan.

Agak banyak juga saya buat bubur ni semalam. Kiranya kalau ikut trend dalam family ni boleh makan sampai esoknya. Alhamdulillah, dalam sekali round je semua bubur ni habis dimakan oleh kitorang tiga beranak. Tak sangka pulak laju je Alham dan Najah mengadap bubur ni. Abahnya sehari suntuk takde kat rumah semalam, ada urusan di Warwick dan hanya balik dalam pukul 11malam. Jadinya terpaksa tinggalkan satu mangkuk untuk abahnya sebelum dihabiskan oleh anak-anak.
 
 
Hmm.. kurang clear pulak gmbr kali ni.
Shoot pkai phone, tmbh pulak dh mlm..

Selamat mencuba! 
Sumber dan olahan dari MyResepi: waheedeana
  • 1 ketul gula melaka - dipotong kecil (saya guna dark brown sugar je)
  • 1/2 cawan gula pasir (olah ikut kesesuaian)
  • 250 gram biji sagu- dibasuh dan toskan 
  • 1 tin jagung manis
  • 1 1/2 cawan pati santan (saya guna 3/4 cawan)
  • 1 jag air (saya guna 1 liter air)
  • 2 helai daun pandan - disimpul
  • sedikit garam 
B) BAHAN DOH :-
  • 1 cawan tepung pulut
  • sedikit air
  • sedikit garam 
  • tambah pewarna jika suka
  • uli bahan B hingga menjadi doh dan selepas itu ambil doh dan bulatkan sebesar guli dan tekan di tengah sehingga lekuk, ulang sehingga doh habis.

Cara-cara

  1. Didihkan air di dlm periuk bersama gula melaka /dark brown sugar, gula pasir dan daun pandan dan masak sehingga gula hancur dan mendidih di atas api sederhana.
  2. Masukkkan pati santan dan kacau sehingga mendidih dan masukkan tepung pulut satu persatu sehingga habis dan masak (kenyal) - **Olah kuantiti gula dan santan ikut kesesuaian sendiri** 
  3. Kemudian masukkan jagung manis dan kacau sebentar.
  4. Akhir sekali masukkan biji sagu dan garam, masak sehingga sagu menjadi jernih dan masak. Sedia untuk dinikmati....
  5. ****Jikalau pekat tambah air ikut kesukaan anda****

Sunday, 30 October 2011

Joining Photography Class

Salam semua,
Seronok rasanya dapat join kelas setelah berkurun lamanya meninggalkan pembelajaran formal. Hari Ahad lepas saya berpeluang mengikuti satu kelas fotografi yang dikendalikan oleh salah seorang  komuniti Malaysia di Southampton ni. Pengajarnya saudara Shazarudin memang  popular di kalangan kami dengan skill fotografinya yang sentiasa menarik perhatian, apatah lagi sejak beliau mulai upgrade ke kamera dslr yang mmg best among the best. Semakin bertambah la ilmu yang dikaut melalui beberapa kursus yang diikuti. Hmm.. kalau dah ada something yang kita minat, lebih excited la untuk kita upgrade dan maju dalam bidang tu.
Hartley Library of University of Southampton

Nak ikutkan plan asal, sebenarnya saudara Din ni cuba aturkan satu kelas fotografi di Soton yang bakal diajar oleh photographer terkenal Malaysia, Saifulnang. Khabarnya Saifulnang sedang mengadakan photography tour di Europe dan atas kesempatan itu saudara Din cuba menghubungi beliau untuk singgah di Southampton dan mengadakan kelas untuk warga Malaysia di sini. Kebetulan agak ramai juga talent2 yang berminat untuk menambah ilmu dalam bidang fotografi kat Soton ni, samada undergrad or postgrad. Malangnya atas kekangan masa dan sebab2 lain, kelas yang dirancang terpaksa dibatalkan. So, alternatif lain saudara Din menawarkan diri untuk mencurahkan ilmunya kepada sesiapa yang berminat. It was a very basic photography class that anybody who own a camera either dslr or compact can join in. Yurannya pun murah just 10 pound for one session class from 10 am till 5pm. Hubby pun encourage saya utk join since dia tahu saya mmg interested dalam bidang ni, tambahan pula untuk mempelbagaikan rutin seharian sebagai surirumah sepenuh masa hehe.
Macam2 gaya

Kelas diadakan di discussion room di library university. Inilah pertama kali saya jejakkan kaki ke library di sini. Hubby dah siap2 bagi kad student dia so dengan confidentnya boleh masuk tanpa banyak tanya. Once masuk je terus rasa rindu time belajar degree kat UTM, Skudai dulu. Rasa rindu nak belajar balik pun ada. Hmm.. bila lah agaknya kesampaian niat 
tu...
Sesi komen & kritik hasil photoshoot
Cikgu jadi model
Antara gambar yg diambil semasa practise photoshoot
Saudara Din started the lesson with the basic concept of photography; The Exposure Triangle (ISO, aperture & shutter speed). Seterusnya beliau menekankan Rule of Third dan 7 elemen penting yang perlu ada dalam setiap gambar yang baik dan cantik. Jika elemen ini kita titik beratkan, insyaAllah gambar yang diambil akan menghasilkan gambar yang 'bernafas' dan menarik untuk dilihat, tidak kira la samada ia diambil menggunakan dslr atau tidak. Of course, if using dslr camera the more stunning picture u will get. Tapi pada hari tu, saudara Din langsung tak menyentuh tentang teknikal kamera. Hmm, kalau dia sentuh bab tu memang terkedu la saya sorang2 kat kelas tu sebab among 6 persons attended the class (Mus'ab, Rahimi, Kak Asmah, Zatil & Nabila), saya sorang je yang guna compact camera hehe. Selesai pembelajaran teori fotografi, kami memulakan latihan shooting pictures sesuai dengan teori yang telah dipelajari di sekitar kawasan universiti yang sedang merah dan menguning memasuki musim autumn. Setelah puas, kami berkumpul semula untuk meneliti gambar yang diambil dan sesi komen dan kritik dimulai untuk memperbaiki teknik dan kualiti gambar masing-masing pada masa akan datang. 

Banyak yang dapat dipelajari dalam masa kurang satu hari menyertai kelas fotografi ni. Kalau selama ni kita ambil gambar kadang2 tu ikut suka hati je, tapi rupanya banyak yang perlu dipertimbangkan untuk mendapat kualiti gambar yang baik. Patutla kalau kita tengok gambar professional photographer jauh beza dengan gambar yang kita ambil. InsyaAllah after this dapat semangat baru untuk teroka bidang baru :).

Thursday, 20 October 2011

Najah, Aged 2

Salam semua,
Moga sihat semuanya. Syukur ke hadrat Ilahi kerana diberi kesempatan untuk melihat anak2 membesar dgn sihat, bijak dan riang ria di depan mata. Tanggal 14 Oktober lepas.. Najah, my 2nd child mencecah umur 2 tahun. Alhamdulillah, pada usia ini Najah merupakan si kecil yang aktif, petah dan cerdik. Walaupun secara fizikal tubuhnya agak comel berbanding budak seusia, namun apa yang penting dia sihat walafiat.. sama seperti abangnya. 

Bila tiba date hari lahir anak, selalunya mesti terkenang betapa cepatnya mereka membesar. Rasa seperti semalam baru melahirkan mereka.. dan for sure bila teringat mesti rasa sebak. Ini baru umur setahun jagung, time diorang masih bersama kita dan kata orang masih 'dibawah ketiak ibu abah'. Apatah lagi nanti bila mereka dah mula bersekolah tinggi dan mulai mengorak haluan hidup masing2. Time tu mesti rasa rindu nak patah balik ke zaman diorang masih kecil. Apa yang diharapkan moga Allah beri kekuatan untuk kami ibu bapanya mendidik mereka ke jalan yang betul supaya menjadi manusia yang berguna kelak. 

Najah lahir overdue seminggu dari date yang ditetapkan. Abangnya juga begitu. Mengandungkan Najah, saya tidak melalui terlalu banyak kesukaran. Disebabkan dah mulai bekerja, pada awalnya risau juga jika terpaksa menempuh mabuk2 dan morning sickness yang panjang seperti kelahiran pertama. Bekerja di kilang swasta dengan cuti tahunan dan faedah pekerja yang agak terhad boleh menjejaskan prestasi kerja jika sering memohon cuti. Namun, alhamdulillah Allah mudahkan jalan hambaNya. Sepanjang waktu bekerja, saya jarang mengalami pening dan muntah2. Cuma sedikit keletihan dan selalunya pening menyerang ketika sudah pulang dari kerja. Begitu juga kerja2 dirumah seperti memasak, mengemas dan sebagainya boleh dilakukan seperti biasa. Sesuatu yang selalu jadi ingatan saya dan hubby semasa dalam kandungan, Najah agak 'pemalu' sehingga 2 kali menjalani ultrascan pun kami masih tidak tahu jantina anak. Posisinya ketika itu (dua belah kaki tertutup rapat) tak membenarkan kami untuk mengetahui samada baby boy or girl. Jadinya hanya setelah dilahirkan barulah kami tahu ianya baby girl. Walaupun jika diikutkan tekaan orang2 tua melalui size dan shape perut, mereka dah boleh agak itu adalah perempuan. 
Simple cake with love

Pengalaman bersalin pula memang tak boleh dilupakan. Kata orang kerenah anak lain2. Setelah cukup seminggu masih selesa di dalam perut, Najah dilahirkan dengan cara 'induced'. Walaupun rasa sakit bersalin hampir sama dengan cara kelahiran sakit normal, namun yang membezakan adalah disebabkan ubat yang diberi menyebabkan kontraksi rahim sebelum kelahiran berlaku agak kerap dan panjang sebelum menunggu laluan terbuka sepenuhnya. Menahan sakit kontraksi membuatkan seluruh tubuh menggigil hingga akhirnya keletihan jika berlaku terlalu lama. Itulah dia.. mempunyai beberapa orang anak, masing2 melalui pengalaman yang berbeza. Belum lagi dugaan setelah melahirkan Najah dengan jahitan kelahiran sedikit terkoyak, tumpah darah yang agak banyak, Najah kena penyakit kuning dan kelam kabut urusan sambung belajar hubby pada masa yang sama sehingga terpaksa berjauhan sebentar dengan hubby yang dah pun berlepas ke UK dalam masa pantang. Alhamdulillah, berkat kesabaran dan bantuan dari keluarga, semuanya ditempuh dengan baik.

Perkembangan Najah pada ketika ini amat memberangsangkan. Dikurniakan sepasang anak, tumbesaran anak lelaki dan perempuan ada sedikit perbezaan pada certain places and character. Bukan niat nak membandingkan dari seorang anak dengan anak yang lain, kerana masing2 punya kelebihan dan kekurangan yang tersendiri. Apa yang tercoret disini cuma untuk tujuan memori pada masa hadapan, untuk mengenang tabiat dan kelakuan anak2 ketika kecil sebab kadangkala apabila kita bercerita semula kelak, kita terlupa certain part kerenah mereka waktu itu. Orang kata keupayaan anak perempuan bermula agak awal dari anak lelaki dan untuk anak2 saya, sememangnya begitu. Banyak juga patah perkataan yang dapat diikut dengan senang apabila diajarkan kepada Najah dan dia mudah untuk terima pembelajaran baru. Orangnya kerap mengunyah dan pantang nampak makanan hihi.. kadang-kadang tu agak susah memenuhi demand si kecil ini kerana apabila ke dapur sering saja merengek meminta itu dan ini yang kita sendiri tak pasti apa yang diinginkannya. Namun begitu, pemakanannya tak susah diatur sebab dia boleh makan apa saja termasuk pelbagai jenis buah, sayuran malah makanan yang sedikit pedas pun boleh disuakan saja. Mungkin disebabkan itu juga penghadamannya agak baik, setiap hari lawas. Nak suruh wash ke toilet juga tak byk kerenah. Kalau melihat karakternya ketika ini, apabila datang moodnya Najah boleh dikatakan agak garang, sometimes tak mahu mengalah dan tak nak share things dengan abangnya. Cepat je merajuk bila kehendak tak dilayan, but other than that she knows if we're mad at her when she was doing something wrong and she say sorry. Pada tahap ini, dia sedang excited untuk explore sesuatu yang baru dan kalau boleh nak buat semuanya sendiri tanpa perlu dibantu. Pantang melihat kita hendak bersiap untuk keluar, dia juga turut seronok dengan menunjuk sambil mengatakan 'jaket'nya dan memakai kasut.. sama seperti abangnya ketika kecil. Tak terlarat nak cerita semuanya di sini, ini adalah sebahagian gelagat anak2 yang boleh membuatkan kita tersenyum bila mengenangkannya di kemudian hari.
Alham can't wait to taste the cake

Dah jadi panjang pulak entry kali ni, tetibe je datang idea nak menulis. Ok lah, birthday Najah kali ini buat simple je macam selalu, buat sedikit kek coklat strawberry dan celebrate dengan family je. Macam biasa acara potong keknya pun dah malam coz tunggu abahnya pulang dari ofis. Nak diikutkan abangnya Alham yang tak sabar2 nak makan kek dan asyik mention "Nanti ibu buat birthday kek Alham in Disember with Yayi and Nyayi in Malaysia ye..". Ada bait sedikit jealous dalam permintaannya.. maklum la umur seperti Alham sudah pandai memahami betapa specialnya birthday. Ikutkan plan asal bercita2 nak buat princess cake, siap dah menimba ilmu dgn sorg akak yang stay kat New Zealand yang selalu buat kek tu. But on the big day, terfikir balik yang age sekecil Najah belum lagi pandai menghargai sesuatu yang istimewa sebegitu. Last2 jadila kek coklat strawberry ;)...

Buat Alham juga Najah, ibu dan abah doakan segala yang terbaik di dunia dan akhirat untuk anak2 ibu abah. We both love and always pray for you. Moga setiap dilakukan sentiasa dalam berkat dan lindungan Allah s.w.t. Amiin...