Thanks so much to all viewers, likers and followers.
Hope that this little blog of mine will create smile =D and enjoyment as well as tie our ukhuwah in a good way.

Friday, 30 December 2011

Alham, Aged 5

Assalamualaikum,
Hampir terlupe pulak nk submit cerita birthday Alham tahun ni. Sebelum masuk tahun baru, better lekas report hehe.
 

Anak bujang sulungku ini dah 5 tahun dah tahun ni. Specialnya birthday die tahun ni dapat celebrate bersama dgn Yayi, Nyayi, Acu, A'mi Faisal & Aunty Ju nya di Melaka. Kami sekeluarga pulang ke Malaysia selama sebulan utk sama2 meraikan perkahwinan adik ipar. Kebetulan flight pulang semula ke UK adalah pada 10/12. Hari lahir Alham pula jatuh pada 9 Dis. Time birthday Najah bulan 10 lepas, Alham ade mention nk celebrate birthday kt Malaysia. So, alhamdulillah.. tercapaila hajat Alham. Kek birthday turut tak tinggal. Awalnya plan nak aje beli kek yg dah siap sbb dah kt Malaysia. Tapi kesian pulak kat Alham, time birthday Najah saya dah buatkan kek. Jadinya cari jugakla bahan2 utk buat kek utk Alham. Buat kek coklat biasa je. Tak sempat nak cari resepi kek yg lain dari yg lain coz tgh sibuk nk packing barang2 utk flight keesokan harinya. Acara potong kek dibuat selepas Maghrib sbb nak menunggu sekali A'mi Faisal yang pulang kerja lewat petang. Sebelum tu pada siangnya sementara menunggu kek sejuk, Alham tak habis2 mention bila nak tulis nama dia atas kek. Agak beza dgn birthday yg lepas, Alham dah mula appreciate erti birthday cake pada hari istimewa tersebut :). 
 
  
 

Tahun ni Alham dapatla byk sikit present coz ahli keluarga besar ada bersama. Disebabkan dia selalu main game angry bird, A'mi Faisal & Aunty Ju hadiahkan sebuah jam berlatar belakangkan gambar angry bird. From Yayi & Nyayi pula dapat mini komputer (utk kanak2) yang mengajar alphabet, number dsbnya. Seronok Alham bila dapat semua tu. Tambah pulak dikelilingi family tersayang.
 

 

Pada masa potong kek tu Alham hanya merasa sesudu dua je sbb dah excited dan asyik membelek hadiah yang diterima. Bila dah balik ke UK, ada satu masa tu tercakap pasal kek birthday dia. Terus Alham teringat dan perasan yang birthday cake die tertinggal kat Malaysia. Reaksinya mula sedih sbb barulah dia mencari dan teringin nk makan kek tu. Hmm, nnti2 ibu buat lagi yek..
 

Sama seperti entry birthday Najah, kat sini nak jugak coretkan sikit sebanyak gelagat dan kemajuan Alham untuk tatapan masa depan. Masuk umur 5 tahun, fizikalnya agak comel berbanding rakan sebaya. Orangnya masih lagi mudah menangis atau sedih jika kehendak tak dipenuhi atau sesuatu yang dibuat tak menjadi seperti diharapkan.. sama seperti di waktu kecil. Imaginasinya agak kuat. Alham boleh menyusun dialog untuk 2 watak berbeza ketika bermain dengan toys nya. Kadang2 tu nak tergelak jugak mendengarkan perbualan yang direka antara toys nya. Dari kecik favourite nya suka dgn cartoon superhero dan gemar bermain lawan2.
 

Pada tahap ni di primary school, kami as parents boleh berbangga dgn pencapaian Alham. Dia boleh bertutur Bahasa Melayu dan English dgn baik. Kalau pada satu masa dia sedang bercakap melayu, then kita mintak die speak in english, Alham boleh translate ape yang dia ckp sebelum ni. Walaupun mungkin tak sefasih kawan yang lain, insyaAllah boleh dilatih lagi. Berkaitan pembelajaran agama, Alham baru masuk Iqra' 3 dah sekarang. Kena selalu diulang kalau tak kadang2 dia lupa. Solat 5 waktu dan puasa juga dah diterapkan sikit demi sikit. Surah Al-Fatihah pun dah boleh dibaca dengan baik sampai akhir. InsyaAllah, ibu abah doakan Alham konsisten dalam mempelajari apa yang kami ajarkan.
 
So far kalau dilihat, Alham dah tunjukkan gaya dan lagak seorang abang. Bila bangun dari tidur, dia akan cium adiknya jika dilihat Najah belum lagi bangun. Macam biasa, bila mood baik, baik lah dua beradik ni bermain. Bergaduh dan masing2 tak nak mengalah pun begitu juga. Kuat menyakat pun sama. Kebanyakan masa banyak Alham yang kena mengalah since Najah dah masuk fasa garang, merajuk dan selalu nak menang aje sekarang. Kesian pulak tengok Alham terpaksa ikut kehendak adiknya.

Seperti biasa ibu abah doakan kebaikan dan kemudahan buat Alham dan Najah di dunia dan akhirat. Moga Alham menjadi anak dan abang yang soleh dan menjadi contoh yang baik kepada adik2 nanti.Amiin....

Saturday, 24 December 2011

Daging Masak Hitam

Salam buat semua,
Rasanya dah sebulan tak update entry. Bulan lepas kami sekeluarga pulang ke tanahair untuk meraikan perkahwinan adik ipar yang bertemu jodoh dengan orang Sabah. Alhamdulillah, kebetulan ada rezeki untuk pulang dengan tiket murah MAS. Bagai orang mengantuk disorongkan bantal, selalu aje cari peluang untuk balik ke Malaysia.. ape lagi terus aje grab kesempatan yang ada. Hmm, byk benda nak cite sepanjang kitorang pulang ke Malaysia ni, suka, excited, sakit dan macam2 lagi.. tapi kita simpan dulu ye. Tunggu next entry (macam ade je yg nk baca hihi..)

 

Hari ni nak share resepi favourite my hubby :). Resepi ni boleh dikatakan hasil explore sendiri dan kebetulan menjadi dan kena dengan selera hubby yang sukakan masakan daging. Asalnya masak time bulan puasa lepas, disebabkan puasa mana la ada can nak rasa itu ini. So, ikut imaginasi sendiri.. agak2 sedap campur itu ini. Hasilnya, alhamdulillah menyelerakan. Sedap dimakan dengan nasi panas2. Menu ni dah pun dibuat untuk open house raya aidilfitri lepas dan jamu rakan2 yang datang ke rumah. Nasib baik kena dengan tekak diorang. So untuk note akan datang saya sisipkan resepi ni di sini. Harap sesiapa yang mencuba juga suka dengan hasilnya ;).

 
 


Bahan-bahan:
1. Sekilo daging kambing dipotong dadu. (Kalau tak suka kambing boleh ganti dengan daging lembu, tapi resepi ni rasanya lebih sedap dgn daging kambing)
2. Bhn masak kering (tanpa minyak): 
- 3 ulas bawang putih diketuk dan dicincang halus
- 3 sudu besar sos tiram
- lada hitam (ditumbuk kasar) ikut suka
- air/air rebusan daging
3. Bhn tumis darat (dikisar):
- 1-2 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- sedikit halia
- sedikit cili boh (ikut suka)
4. Bahan lain:
- kicap manis
- kicap masin
- sos tomato
- sos tiram
- lada hitam (ditumbuk kasar)
- air/ air rebusan daging

Cara-cara:
1. Rebus daging selama 1- 11/2 jam.
2. Masak kering: Angkat daging dan masak dalam kuali dengan api sederhana sehingga lembut kira-kira 1 jam lagi (tanpa minyak) bersama sos tiram, bawang putih yang dicincang dan lada hitam (tambah jika suka pedas) . Boleh letak air/stok air daging rebus tadi jika terlalu kering.
3. Utk tumis darat: Blend bawang besar, bawang putih, halia dan cili boh. Tumis dalam periuk lain hingga kering.
4. Masukkan bahan tumis tadi ke dalam daging yang diperap kemudian kacau sebati. 
5. Masukkan kicap manis, kicap masin dan sos tomato secukup rasa. Tambah sos tiram dan lada hitam jika kurang. (Tak perlu letak garam/gula sbb dah sedia masin manisnya).
6. Boleh tambah air atau stok rebusan daging tadi jika suka sedikit kuah.
7. Sedia dihidang. Selamat mencuba ;)

Monday, 31 October 2011

Bubur Jagung & Tepung Pulut Bersagu

Assalamualaikum,
Lama betul rasanya tak buat juadah minum petang. Semalam tiba-tiba teragak nak makan bubur atau pengat. Bila selongkar dapur takde pulak stok pisang, keledek, kacang hijau dan seangkatan dengannya. Belek punya belek kat internet jumpe la resepi yang simple ni. Nasib baik ada jagung manis dengan tepung pulut kat dapur. Dapatla melayan keinginan tekak ni. 
 

Actually tuan punya resepi asal takde letak jagung manis. Saya saja tambah untuk banyakkan isi bubur dan bagi excited skit anak2 untuk makan. Nanti bila diorang nampak tepung pulut je rasa pelik la pulak, apatah lagi dgn rasanya yang lembut dan kenyal2 gitu. Bubur ni saya buat tak berapa manis dan dikurangkan kuantiti santannya sebab family kitorang agak kurang sikit makan makanan yang manis dan bersantan.

Agak banyak juga saya buat bubur ni semalam. Kiranya kalau ikut trend dalam family ni boleh makan sampai esoknya. Alhamdulillah, dalam sekali round je semua bubur ni habis dimakan oleh kitorang tiga beranak. Tak sangka pulak laju je Alham dan Najah mengadap bubur ni. Abahnya sehari suntuk takde kat rumah semalam, ada urusan di Warwick dan hanya balik dalam pukul 11malam. Jadinya terpaksa tinggalkan satu mangkuk untuk abahnya sebelum dihabiskan oleh anak-anak.
 
 
Hmm.. kurang clear pulak gmbr kali ni.
Shoot pkai phone, tmbh pulak dh mlm..

Selamat mencuba! 
Sumber dan olahan dari MyResepi: waheedeana
  • 1 ketul gula melaka - dipotong kecil (saya guna dark brown sugar je)
  • 1/2 cawan gula pasir (olah ikut kesesuaian)
  • 250 gram biji sagu- dibasuh dan toskan 
  • 1 tin jagung manis
  • 1 1/2 cawan pati santan (saya guna 3/4 cawan)
  • 1 jag air (saya guna 1 liter air)
  • 2 helai daun pandan - disimpul
  • sedikit garam 
B) BAHAN DOH :-
  • 1 cawan tepung pulut
  • sedikit air
  • sedikit garam 
  • tambah pewarna jika suka
  • uli bahan B hingga menjadi doh dan selepas itu ambil doh dan bulatkan sebesar guli dan tekan di tengah sehingga lekuk, ulang sehingga doh habis.

Cara-cara

  1. Didihkan air di dlm periuk bersama gula melaka /dark brown sugar, gula pasir dan daun pandan dan masak sehingga gula hancur dan mendidih di atas api sederhana.
  2. Masukkkan pati santan dan kacau sehingga mendidih dan masukkan tepung pulut satu persatu sehingga habis dan masak (kenyal) - **Olah kuantiti gula dan santan ikut kesesuaian sendiri** 
  3. Kemudian masukkan jagung manis dan kacau sebentar.
  4. Akhir sekali masukkan biji sagu dan garam, masak sehingga sagu menjadi jernih dan masak. Sedia untuk dinikmati....
  5. ****Jikalau pekat tambah air ikut kesukaan anda****

Sunday, 30 October 2011

Joining Photography Class

Salam semua,
Seronok rasanya dapat join kelas setelah berkurun lamanya meninggalkan pembelajaran formal. Hari Ahad lepas saya berpeluang mengikuti satu kelas fotografi yang dikendalikan oleh salah seorang  komuniti Malaysia di Southampton ni. Pengajarnya saudara Shazarudin memang  popular di kalangan kami dengan skill fotografinya yang sentiasa menarik perhatian, apatah lagi sejak beliau mulai upgrade ke kamera dslr yang mmg best among the best. Semakin bertambah la ilmu yang dikaut melalui beberapa kursus yang diikuti. Hmm.. kalau dah ada something yang kita minat, lebih excited la untuk kita upgrade dan maju dalam bidang tu.
Hartley Library of University of Southampton

Nak ikutkan plan asal, sebenarnya saudara Din ni cuba aturkan satu kelas fotografi di Soton yang bakal diajar oleh photographer terkenal Malaysia, Saifulnang. Khabarnya Saifulnang sedang mengadakan photography tour di Europe dan atas kesempatan itu saudara Din cuba menghubungi beliau untuk singgah di Southampton dan mengadakan kelas untuk warga Malaysia di sini. Kebetulan agak ramai juga talent2 yang berminat untuk menambah ilmu dalam bidang fotografi kat Soton ni, samada undergrad or postgrad. Malangnya atas kekangan masa dan sebab2 lain, kelas yang dirancang terpaksa dibatalkan. So, alternatif lain saudara Din menawarkan diri untuk mencurahkan ilmunya kepada sesiapa yang berminat. It was a very basic photography class that anybody who own a camera either dslr or compact can join in. Yurannya pun murah just 10 pound for one session class from 10 am till 5pm. Hubby pun encourage saya utk join since dia tahu saya mmg interested dalam bidang ni, tambahan pula untuk mempelbagaikan rutin seharian sebagai surirumah sepenuh masa hehe.
Macam2 gaya

Kelas diadakan di discussion room di library university. Inilah pertama kali saya jejakkan kaki ke library di sini. Hubby dah siap2 bagi kad student dia so dengan confidentnya boleh masuk tanpa banyak tanya. Once masuk je terus rasa rindu time belajar degree kat UTM, Skudai dulu. Rasa rindu nak belajar balik pun ada. Hmm.. bila lah agaknya kesampaian niat 
tu...
Sesi komen & kritik hasil photoshoot
Cikgu jadi model
Antara gambar yg diambil semasa practise photoshoot
Saudara Din started the lesson with the basic concept of photography; The Exposure Triangle (ISO, aperture & shutter speed). Seterusnya beliau menekankan Rule of Third dan 7 elemen penting yang perlu ada dalam setiap gambar yang baik dan cantik. Jika elemen ini kita titik beratkan, insyaAllah gambar yang diambil akan menghasilkan gambar yang 'bernafas' dan menarik untuk dilihat, tidak kira la samada ia diambil menggunakan dslr atau tidak. Of course, if using dslr camera the more stunning picture u will get. Tapi pada hari tu, saudara Din langsung tak menyentuh tentang teknikal kamera. Hmm, kalau dia sentuh bab tu memang terkedu la saya sorang2 kat kelas tu sebab among 6 persons attended the class (Mus'ab, Rahimi, Kak Asmah, Zatil & Nabila), saya sorang je yang guna compact camera hehe. Selesai pembelajaran teori fotografi, kami memulakan latihan shooting pictures sesuai dengan teori yang telah dipelajari di sekitar kawasan universiti yang sedang merah dan menguning memasuki musim autumn. Setelah puas, kami berkumpul semula untuk meneliti gambar yang diambil dan sesi komen dan kritik dimulai untuk memperbaiki teknik dan kualiti gambar masing-masing pada masa akan datang. 

Banyak yang dapat dipelajari dalam masa kurang satu hari menyertai kelas fotografi ni. Kalau selama ni kita ambil gambar kadang2 tu ikut suka hati je, tapi rupanya banyak yang perlu dipertimbangkan untuk mendapat kualiti gambar yang baik. Patutla kalau kita tengok gambar professional photographer jauh beza dengan gambar yang kita ambil. InsyaAllah after this dapat semangat baru untuk teroka bidang baru :).

Thursday, 20 October 2011

Najah, Aged 2

Salam semua,
Moga sihat semuanya. Syukur ke hadrat Ilahi kerana diberi kesempatan untuk melihat anak2 membesar dgn sihat, bijak dan riang ria di depan mata. Tanggal 14 Oktober lepas.. Najah, my 2nd child mencecah umur 2 tahun. Alhamdulillah, pada usia ini Najah merupakan si kecil yang aktif, petah dan cerdik. Walaupun secara fizikal tubuhnya agak comel berbanding budak seusia, namun apa yang penting dia sihat walafiat.. sama seperti abangnya. 

Bila tiba date hari lahir anak, selalunya mesti terkenang betapa cepatnya mereka membesar. Rasa seperti semalam baru melahirkan mereka.. dan for sure bila teringat mesti rasa sebak. Ini baru umur setahun jagung, time diorang masih bersama kita dan kata orang masih 'dibawah ketiak ibu abah'. Apatah lagi nanti bila mereka dah mula bersekolah tinggi dan mulai mengorak haluan hidup masing2. Time tu mesti rasa rindu nak patah balik ke zaman diorang masih kecil. Apa yang diharapkan moga Allah beri kekuatan untuk kami ibu bapanya mendidik mereka ke jalan yang betul supaya menjadi manusia yang berguna kelak. 

Najah lahir overdue seminggu dari date yang ditetapkan. Abangnya juga begitu. Mengandungkan Najah, saya tidak melalui terlalu banyak kesukaran. Disebabkan dah mulai bekerja, pada awalnya risau juga jika terpaksa menempuh mabuk2 dan morning sickness yang panjang seperti kelahiran pertama. Bekerja di kilang swasta dengan cuti tahunan dan faedah pekerja yang agak terhad boleh menjejaskan prestasi kerja jika sering memohon cuti. Namun, alhamdulillah Allah mudahkan jalan hambaNya. Sepanjang waktu bekerja, saya jarang mengalami pening dan muntah2. Cuma sedikit keletihan dan selalunya pening menyerang ketika sudah pulang dari kerja. Begitu juga kerja2 dirumah seperti memasak, mengemas dan sebagainya boleh dilakukan seperti biasa. Sesuatu yang selalu jadi ingatan saya dan hubby semasa dalam kandungan, Najah agak 'pemalu' sehingga 2 kali menjalani ultrascan pun kami masih tidak tahu jantina anak. Posisinya ketika itu (dua belah kaki tertutup rapat) tak membenarkan kami untuk mengetahui samada baby boy or girl. Jadinya hanya setelah dilahirkan barulah kami tahu ianya baby girl. Walaupun jika diikutkan tekaan orang2 tua melalui size dan shape perut, mereka dah boleh agak itu adalah perempuan. 
Simple cake with love

Pengalaman bersalin pula memang tak boleh dilupakan. Kata orang kerenah anak lain2. Setelah cukup seminggu masih selesa di dalam perut, Najah dilahirkan dengan cara 'induced'. Walaupun rasa sakit bersalin hampir sama dengan cara kelahiran sakit normal, namun yang membezakan adalah disebabkan ubat yang diberi menyebabkan kontraksi rahim sebelum kelahiran berlaku agak kerap dan panjang sebelum menunggu laluan terbuka sepenuhnya. Menahan sakit kontraksi membuatkan seluruh tubuh menggigil hingga akhirnya keletihan jika berlaku terlalu lama. Itulah dia.. mempunyai beberapa orang anak, masing2 melalui pengalaman yang berbeza. Belum lagi dugaan setelah melahirkan Najah dengan jahitan kelahiran sedikit terkoyak, tumpah darah yang agak banyak, Najah kena penyakit kuning dan kelam kabut urusan sambung belajar hubby pada masa yang sama sehingga terpaksa berjauhan sebentar dengan hubby yang dah pun berlepas ke UK dalam masa pantang. Alhamdulillah, berkat kesabaran dan bantuan dari keluarga, semuanya ditempuh dengan baik.

Perkembangan Najah pada ketika ini amat memberangsangkan. Dikurniakan sepasang anak, tumbesaran anak lelaki dan perempuan ada sedikit perbezaan pada certain places and character. Bukan niat nak membandingkan dari seorang anak dengan anak yang lain, kerana masing2 punya kelebihan dan kekurangan yang tersendiri. Apa yang tercoret disini cuma untuk tujuan memori pada masa hadapan, untuk mengenang tabiat dan kelakuan anak2 ketika kecil sebab kadangkala apabila kita bercerita semula kelak, kita terlupa certain part kerenah mereka waktu itu. Orang kata keupayaan anak perempuan bermula agak awal dari anak lelaki dan untuk anak2 saya, sememangnya begitu. Banyak juga patah perkataan yang dapat diikut dengan senang apabila diajarkan kepada Najah dan dia mudah untuk terima pembelajaran baru. Orangnya kerap mengunyah dan pantang nampak makanan hihi.. kadang-kadang tu agak susah memenuhi demand si kecil ini kerana apabila ke dapur sering saja merengek meminta itu dan ini yang kita sendiri tak pasti apa yang diinginkannya. Namun begitu, pemakanannya tak susah diatur sebab dia boleh makan apa saja termasuk pelbagai jenis buah, sayuran malah makanan yang sedikit pedas pun boleh disuakan saja. Mungkin disebabkan itu juga penghadamannya agak baik, setiap hari lawas. Nak suruh wash ke toilet juga tak byk kerenah. Kalau melihat karakternya ketika ini, apabila datang moodnya Najah boleh dikatakan agak garang, sometimes tak mahu mengalah dan tak nak share things dengan abangnya. Cepat je merajuk bila kehendak tak dilayan, but other than that she knows if we're mad at her when she was doing something wrong and she say sorry. Pada tahap ini, dia sedang excited untuk explore sesuatu yang baru dan kalau boleh nak buat semuanya sendiri tanpa perlu dibantu. Pantang melihat kita hendak bersiap untuk keluar, dia juga turut seronok dengan menunjuk sambil mengatakan 'jaket'nya dan memakai kasut.. sama seperti abangnya ketika kecil. Tak terlarat nak cerita semuanya di sini, ini adalah sebahagian gelagat anak2 yang boleh membuatkan kita tersenyum bila mengenangkannya di kemudian hari.
Alham can't wait to taste the cake

Dah jadi panjang pulak entry kali ni, tetibe je datang idea nak menulis. Ok lah, birthday Najah kali ini buat simple je macam selalu, buat sedikit kek coklat strawberry dan celebrate dengan family je. Macam biasa acara potong keknya pun dah malam coz tunggu abahnya pulang dari ofis. Nak diikutkan abangnya Alham yang tak sabar2 nak makan kek dan asyik mention "Nanti ibu buat birthday kek Alham in Disember with Yayi and Nyayi in Malaysia ye..". Ada bait sedikit jealous dalam permintaannya.. maklum la umur seperti Alham sudah pandai memahami betapa specialnya birthday. Ikutkan plan asal bercita2 nak buat princess cake, siap dah menimba ilmu dgn sorg akak yang stay kat New Zealand yang selalu buat kek tu. But on the big day, terfikir balik yang age sekecil Najah belum lagi pandai menghargai sesuatu yang istimewa sebegitu. Last2 jadila kek coklat strawberry ;)...

Buat Alham juga Najah, ibu dan abah doakan segala yang terbaik di dunia dan akhirat untuk anak2 ibu abah. We both love and always pray for you. Moga setiap dilakukan sentiasa dalam berkat dan lindungan Allah s.w.t. Amiin...

Thursday, 22 September 2011

Rojak Mee / Rojak Mamak

Salam buat semua,
Hmm, lamanye tak update entry MyCuisine. Dah berlapuk and bersarang agaknye, takpe harini kite kemas balik hihi. Mencari kekuatan dok mengarang, membebel and bertapa depan lappy ni bukannye senang. Alang2 tgh ade feel baik cepat2 upload sebelum hilang balik entah ke mana.
 
Dapat juga tekakku ini melepaskan gian nak makan rojak mee time dinner malam tadi (eh, ke terbalik..mee rojak ke rojak mee??..tak kesahla memana). Bahannye dah lama ade kat dapur, resepi dah lama cari, tapi macam biase mood rajin yang tak kunjung tiba hihi. Selalu je otak ni asik terbayang makan rojak mamak/rojak india. Kalau kat Melaka tu ade dua tempat favourite nak makan mee rojak ni. One stall next to Pejabat Pos Besar Bukit Baru (org melayu yg buat), satu lagi kat tepi bukit yang nyaman di Bukit Cina (mamak) sambil pekena cendol..nyumm2x. Sambil cerita ni pun dah terbayang makan kat sana time kerja ngan member kat TEAC dulu. Mostly diorg yang kenalkan tempat ni and selalu gak ke sana time break during office hour bila ade buat kerja luar..rindunye.!
  
Okay, enough with the story. Kite go through resepi rojak mee ni ye. Saya pun actually tak tau ini stail rojak india or ala2 pasembor. Mana yg kene dgn tekak hentam ajela. Hubby laju je makan macam biase, katenye kuah and accesories rojak mee dah ok dah. Cuma pada die part cucur keras tu tak berapa garing and agak liat malam tadi, but takdela worst sgt, still ok (next time boleh improve). Saya pun dah tak ingat dah camne rase cucur keras tu, but cucur lembut tu pada saya dah elok sangat dah. Tentang kuah pula saya modify sikit guna resepi yg lain. Cuma nak merealisasikan rojak ni mmg agak leceh sbb banyak yg nak dikerjakan. Kena pandai2 susun mana yang nak dibuat dulu supaya tak terlalu lama berkampung kat dapur. Last but not least, overall..so happy with my rojak mee ;).
 


1. Bahan Cucur Keras
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 camt serbuk penaik (baking powder)
3/4 camt garam
1/2 camt gula
155-165 ml air
1 labu bawang besar, dicincang halus
1 biji cili hijau, dibuang biji & dicincang halus (kat rumah xde cili hijau, pkai cili merah pn boleh)
minyak untuk menggoreng

Satukan tepung, serbuk penaik, garam, gula dan air secukupnya hingga menjadi doh. Tutup dengan tuala dan biar 1 jam. Gaul dengan bawang dan cili. Bentukkan 7.5 cm panjang, 2 cm lebar. Lumur jari dengan tepung semasa membentuk kerana adunan agak lembik. Goreng di dalam minyak panas hingga keperangan. Hiris sebelum dihidang.

2. Bahan Cucur Lembut
1 1/3 cawan tepung gandum
1/4 camt serbuk penaik (baking powder)
1/4 camt soda bikarbonat (xde dlm resepi asal, sy tmbh utk dapatkan isi cucur yg berongga)
1/2 camt serbuk kunyit
1 camt gula
1/4 camt garam
125 ml air
1 biji telur, dipukul

Campur semua bahan (kecuali telur) hingga menjadi adunan sebati. Biar selama 1 jam. Sebelum menggoreng cucur, tambah telur pada adunan dan kacau rata. Goreng cucur hingga keemasan kemudian hiris sebelum disajikan dengan bahan sampingan dan kuah.

3. Bahan Kuah Rojak (Sumber: MyResepi, tulip77)
  • 300g keledek (sbb tak cukup sy tmbh dgn bbrp biji kentang)
  • 1.5 liter air (agak2 dgn kuantiti keledek, jgn cair or pekat sgt)
  • Air asam jawa (dari sejemput asam jawa)
  • 3 bj bawang merah - cincang halus
  • 2 bj lada merah - dikisar
  • 1/3 st garam 
  • 3 sb gula merah
  • 2 sb gula
  • 20g kacang tanah - digoreng & dikisar halus
  • 1/2 st kicap masak hitam
  • 1/2 sb cuka (sy tak guna)
  • 1/3 cawan minyak masak  
a. Rebus keledek sampai empuk. Kisar dengan air rebusan keledek.
b. Blend bawang dan cili merah. Panaskan minyak dan tumis bahan blend bawang dan cili tadi hingga kering. Tuang keledek & kacau, guna api perlahan. Selepas 5 minit masukkan garam,gula dan air asam jawa. Kacau selalu atas api perlahan.
c. Masukkan kacang tanah, kicap hitam dan cuka. Masak sampai terbit minyak. Rasalah masam & manisnya blh di adjust mengikut selera. 

4. Bahan sampingan rojak 
Tauhu goreng dihiris nipis (rojak dah diposing baru perasan tak goreng tauhu)
Sengkuang (tak pernah lg beli sengkuang kat uk)
Timun dihiris spt btg mancis
Kentang, direbus, dihiris & digoreng keperangan 
Telur, direbus & dihiris 
Tauge dicelur
Boleh tambah salad kalau suka