Thanks so much to all viewers, likers and followers.
Hope that this little blog of mine will create smile =D and enjoyment as well as tie our ukhuwah in a good way.

Thursday, 22 September 2011

Rojak Mee / Rojak Mamak

Salam buat semua,
Hmm, lamanye tak update entry MyCuisine. Dah berlapuk and bersarang agaknye, takpe harini kite kemas balik hihi. Mencari kekuatan dok mengarang, membebel and bertapa depan lappy ni bukannye senang. Alang2 tgh ade feel baik cepat2 upload sebelum hilang balik entah ke mana.
 
Dapat juga tekakku ini melepaskan gian nak makan rojak mee time dinner malam tadi (eh, ke terbalik..mee rojak ke rojak mee??..tak kesahla memana). Bahannye dah lama ade kat dapur, resepi dah lama cari, tapi macam biase mood rajin yang tak kunjung tiba hihi. Selalu je otak ni asik terbayang makan rojak mamak/rojak india. Kalau kat Melaka tu ade dua tempat favourite nak makan mee rojak ni. One stall next to Pejabat Pos Besar Bukit Baru (org melayu yg buat), satu lagi kat tepi bukit yang nyaman di Bukit Cina (mamak) sambil pekena cendol..nyumm2x. Sambil cerita ni pun dah terbayang makan kat sana time kerja ngan member kat TEAC dulu. Mostly diorg yang kenalkan tempat ni and selalu gak ke sana time break during office hour bila ade buat kerja luar..rindunye.!
  
Okay, enough with the story. Kite go through resepi rojak mee ni ye. Saya pun actually tak tau ini stail rojak india or ala2 pasembor. Mana yg kene dgn tekak hentam ajela. Hubby laju je makan macam biase, katenye kuah and accesories rojak mee dah ok dah. Cuma pada die part cucur keras tu tak berapa garing and agak liat malam tadi, but takdela worst sgt, still ok (next time boleh improve). Saya pun dah tak ingat dah camne rase cucur keras tu, but cucur lembut tu pada saya dah elok sangat dah. Tentang kuah pula saya modify sikit guna resepi yg lain. Cuma nak merealisasikan rojak ni mmg agak leceh sbb banyak yg nak dikerjakan. Kena pandai2 susun mana yang nak dibuat dulu supaya tak terlalu lama berkampung kat dapur. Last but not least, overall..so happy with my rojak mee ;).
 


1. Bahan Cucur Keras
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 camt serbuk penaik (baking powder)
3/4 camt garam
1/2 camt gula
155-165 ml air
1 labu bawang besar, dicincang halus
1 biji cili hijau, dibuang biji & dicincang halus (kat rumah xde cili hijau, pkai cili merah pn boleh)
minyak untuk menggoreng

Satukan tepung, serbuk penaik, garam, gula dan air secukupnya hingga menjadi doh. Tutup dengan tuala dan biar 1 jam. Gaul dengan bawang dan cili. Bentukkan 7.5 cm panjang, 2 cm lebar. Lumur jari dengan tepung semasa membentuk kerana adunan agak lembik. Goreng di dalam minyak panas hingga keperangan. Hiris sebelum dihidang.

2. Bahan Cucur Lembut
1 1/3 cawan tepung gandum
1/4 camt serbuk penaik (baking powder)
1/4 camt soda bikarbonat (xde dlm resepi asal, sy tmbh utk dapatkan isi cucur yg berongga)
1/2 camt serbuk kunyit
1 camt gula
1/4 camt garam
125 ml air
1 biji telur, dipukul

Campur semua bahan (kecuali telur) hingga menjadi adunan sebati. Biar selama 1 jam. Sebelum menggoreng cucur, tambah telur pada adunan dan kacau rata. Goreng cucur hingga keemasan kemudian hiris sebelum disajikan dengan bahan sampingan dan kuah.

3. Bahan Kuah Rojak (Sumber: MyResepi, tulip77)
  • 300g keledek (sbb tak cukup sy tmbh dgn bbrp biji kentang)
  • 1.5 liter air (agak2 dgn kuantiti keledek, jgn cair or pekat sgt)
  • Air asam jawa (dari sejemput asam jawa)
  • 3 bj bawang merah - cincang halus
  • 2 bj lada merah - dikisar
  • 1/3 st garam 
  • 3 sb gula merah
  • 2 sb gula
  • 20g kacang tanah - digoreng & dikisar halus
  • 1/2 st kicap masak hitam
  • 1/2 sb cuka (sy tak guna)
  • 1/3 cawan minyak masak  
a. Rebus keledek sampai empuk. Kisar dengan air rebusan keledek.
b. Blend bawang dan cili merah. Panaskan minyak dan tumis bahan blend bawang dan cili tadi hingga kering. Tuang keledek & kacau, guna api perlahan. Selepas 5 minit masukkan garam,gula dan air asam jawa. Kacau selalu atas api perlahan.
c. Masukkan kacang tanah, kicap hitam dan cuka. Masak sampai terbit minyak. Rasalah masam & manisnya blh di adjust mengikut selera. 

4. Bahan sampingan rojak 
Tauhu goreng dihiris nipis (rojak dah diposing baru perasan tak goreng tauhu)
Sengkuang (tak pernah lg beli sengkuang kat uk)
Timun dihiris spt btg mancis
Kentang, direbus, dihiris & digoreng keperangan 
Telur, direbus & dihiris 
Tauge dicelur
Boleh tambah salad kalau suka

 

Monday, 19 September 2011

Alham's Fight Back To School R

Hmm...hari ni dah masuk minggu ke -2 episod baru untuk anak bujang sulungku, Alham. Tahun ni Alham dah ke primary school, masuk ke Year R (Reception Year). Kelas ni kirenye permulaan sebelum masuk ke Year 1. Huh..dah bersekolah dah rupenye anak ku... cepat tul masa berlalu. Barula perasan diri ni pun dah makin 'senior' hehe. Kalo tak selalu perasan mude je hihik ;).
 

Sekolah Alham ni cuma selang satu jalan je kat belakang rumah kitorang, so mmg dekat sangat. Proses mendaftar sekolah bermula lama lagi sebelum sesi bermula dan perlu dilakukan melalui city council. Masa apply risau jugak Alham tak dapat sekolah yang dekat, alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Memandangkan Alham lahir selepas bulan September, makanya Alham lambat setahun masuk ke sekolah berbanding kawan lain yang lahir before bulan September tahun yang sama. Mmg camtu arrangement daftar umur untuk sekolah di sini. Walaupun lambat, tapi bersyukur jugak kitorang sbb boleh preparekan Alham betul2 sebelum ke primary school.

Dalam 2 minggu pertama ni Alham akan datang ke sekolah untuk half time sahaja, start pukul 9 pagi hinggalah ke pukul 12.10 tgh. Minggu-minggu yag seterusnya barulah Alham akan stay di sekolah full time hingga pukul 3 petang. Sebelum sesi sekolah bermula, minggu lepas diadakan home visit oleh cikgu kelasnya. Mereka akan peruntukkan satu minggu untuk melawat rumah2 student yang terlibat (sekitar dalam 30 orang) untuk lebih mengenali mereka. Kirenya satu pengalaman baru bagi kitorang kat sini sbb bende ni tak dipraktikkan di Malaysia. Pada cikgu2 ni, home visit ni boleh mewujudkan komunikasi yang baik dengan parents personally dan student pun kenal dengan cikgunya sebelum kelas bermula. 

Untuk preparation, before ni kitorang pun adela shopping sikit untuk keperluan Alham ke sekolah. Dah rase cam feel shopping back to school mcam kat Malaysia pulak. Barang yang dibeli takdela banyak, cuma topup sikit2 mana yang xde macam t-shirt, seluar dan drink bottle. Barang yang lain kitorang dah beli melalui sekolah. Actually trend kat sini family Malaysia yang mempunyai anak sebaya dan akan pulang ke tanahair akan pass baton baju dan barang sekolah anak diorang ke family lain pulak. So kire jimatla sikit, yang lain kalo nk cari 2nd hand.. macam biasela target org UK borong di carboot kalau ade. Even kat sekolah sendiri pun ade jual yg 2nd hand macam baju, jumper, seluar etc. Cuma for starter ni kitorang beli je yang baru utk Alham supaya dia rase happy ke sekolah dan kitorang pun turut ade feel yang sama.
Najah tgh tunggu abangnye balik sekolah

Hmm, dah anak start bersekolah ni.. timing kitorang as parents pun turut berubah. Kalau dulu boleh je leisure pagi2 kat rumah, sekarang dah kene readykan Alham pagi2. Siapkan dia dan bekalkan drink dan lunch. Barulah terasa seperti masuk fasa baru dalam menguruskan anak2. Ibu abah harap Alham jadi anak yang soleh dan excellent kat sekolah ye...Amiin..


Last Day at Pre-school

 

Dah alang2 ni, tempek sekali la story pasal hari terakhir Alham kat pre-school Paintpot bulan Julai lepas. Memandangkan plan kitorang untuk join kelana convoy overlap dgn last day pre-school Alham, so Alham 'habis' awal dari sepatutnya... senang cite kirenye pontengla hehe. Patutnya ada graduation day, tapi sayangnya tak dapat join. So ape yang dapat cuma gambar kenangan dengan teachernya (Mandy, Michelle & Kathy) dan best friendnya Luqman (dah balik Malaysia). Awalnya nak amik gambar Alham dengan kawan2 mat saleh yang lain, tapi tak dibenarkan sebab perlu dapat permission parents diorang untuk ambil gambar. Hmm.. punyela leceh. Mungkin diorang ingat nnti kite gunakan gambar diorang untuk tujuan lain. Takpela, nak buat camne, ape yang dapat jela buat kenangan Alham kemudian hari.

Thursday, 15 September 2011

Open House Aidifitri 2011


Salam semua,
Hmm, tahun ni dengan izin Allah dapat juga kami bertungkus lumus mengadakan rumah terbuka sempena aidifitri. Tahun lepas dah pernah buat dan boleh dianggap berjaya dan lancar, so tahun ni ingat nak continue lagi. Alhamdulillah, semuanya berjalan hampir seperti dirancang.

Open house kami buat pada minggu lepas, 10 Sept 2011.. dah masuk minggu kedua raya. Nak ikutkan rumah kami kire agak lambat jugak buat open house sebab ramai family Soton yang lain dah balun buat rumah terbuka minggu pertama lagi raye. Takpela.. karang semua pakat buat sekaligus rumah terbuka haru jugak jadinya..hehe

Menu yang dihidang agak simple je. Dalam list dah takde menu raye dah.. rendang ke ketupat ke dan sewaktu dengannya. Pikir2 balik org pun dah muak menatap menu raye after last time event Sambutan Aidilfitri besar-besaran Soton yang penuh dengan pelbagai juadah raya. So, kali ni tuan rumah just masak nasi putih berlaukkan kambing/daging masak hitam atau kicap dan mee sup. Turut sama terhidang kuih muih yang sempat dibuat sebelum ni spt rempeyek, kuih makmur dan tat. Untuk hilangkan dahaga, air barli disuakan dan macam biasa teh panas tak ketinggalan. Ikutkan hati macam2 nak dibuat, tapi hubby ckp ikut mampu kudrat kite je. Buat byk2 pun takut tak terhabis dan membazir je pulak nanti. So harapnye dengan menu yang simple dapat memuaskan perut semua yang datang.

Tetamu yang datang hampir satu Soton termasuklah adik2 undergrad. Open house kitorang start pukul 2 ptg hingga lewat. So selagi makanan ada dan masih ada tetamu yang datang, dialu2kan. Agak2 dalam pukul 3.30 ptg rumah kitorang agak full house, almaklumla dengan rumah yang comel dan sempit. Harapnya guest yang datang happy dengan menu dan layanan kitorang yang tak seberapa. Macam biasa event yang macam ni sure ade kekurangan sana sini, tapi semampu boleh kite cuba lakukan sesempurna mungkin. Looking forward to host another great open house, insyaAllah.. ;)

Friday, 9 September 2011

Ramadhan Berganti Syawal

Dah hampir dua minggu kita menempuh bulan Syawal tahun ini. Sepanjang bulan Ramadhan lepas cuba juga untuk curi masa menulis di blog tapi tak berkesempatan. Nak kate busy memanjang tak juga, tapi mungkin waktu siang diisi dengan babysit anak kawan, then malam yg pendek hendak mengejar berbuka dan solat terawih pula menyebabkan masa yang terluang dipenuhi dengan istirehat bersama keluarga.

Sebelum tu, di kesempatan ni rasanye tak terlambat nak ucapkan Salam Aidilfitri buat semua keluarga, sanak saudara, rakan taulan jauh dan dekat serta pembaca blog hamba yang budiman ;). Moga Syawal tahun ni membawa seribu erti dan kebahagiaan buat semua. Diharap dalam gembiranya kita meraikan Aidilfitri membuatkan kita rindu untuk bertemu kembali dengan bulan suci Ramadhan yang penuh berkah.  

Memandangkan tak sempat nak cerita apa yang berlaku semasa bulan Ramadhan tahun ni di Soton, saya rangkumkan sekali story puasa dan raye pada kolumn kali ni buat ingatan di kemudian hari :)..


Merasai Ramadhan Kedua Kalinya
Sekali lagi kami menempuh Ramadhan di UK pada waktu summer..waktu siang panjang, waktu malamnya pula pendek. Jadi jam puasa kitorg juga turut panjang berbanding di Malaysia. Permulaan puasa - subuh disini berakhir seawal pukul 3.40 pagi, maghrib pula bermula sekitar pukul 8.45 malam. Hmm..hampir 18 jam jugak kitorang berpuasa. Kalau diingat semula, puasa yang lepas sempat feel nak pengsan disebabkan lamanya menahan diri. Alhamdulillah, puasa tahun ni dah makin boleh sesuaikan diri berbanding tahun lepas.
Macam biasa disini ada iftar di Stoneham Hall setiap hari bersama dengan komuniti Malaysia dan Arab kebanyakannya. Makanan berbuka disponsor setiap hari atas sumbangan ikhlas komuniti Islam dan turut dimeriahkan dengan pelbagai potluck yang berbeza setiap hari dari komuniti Malaysia. Setelah berbuka diikuti dengan solat maghrib berjemaah, tadarus dan solat isyak serta terawih berjemaah, yang kebiasaannya habis sekitar pukul 11 malam ke atas. Komuniti Malaysia sempat bergotong royong menyediakan juadah berbuka puasa untuk komuniti Islam pada weekend minggu kedua berpuasa. Kami bersama-sama menyediakan menu nasi ayam untuk santapan semua dan amat lega kerana masakan kami menjadi dan laku ;). Begitu juga dengan hidangan yang dibuat oleh komuniti Indonesia minggu sebelumnya dengan menu nasi uduk dan kari ayam.
Bergotong royong menyediakan iftar nasi ayam

Seronoknya tahun ni, kami dapat melatih Alham berpuasa bersama. Walaupun pada awalnya agak payah nak menerangkan kepada Alham tentang puasa, berbuka, sahur dan sebagainya, tapi kelamaan dia memahami biarpun hanya sedikit. Menonton episod puasa di siri Upin & Ipin di Youtube berulang kali sedikit sebanyak membantu. Alham tak ikut bangun bersahur sebelum subuh. Disebabkan pada waktu malamnya dia tidur agak lewat kerana mengikuti kami solat terawih setelah mengaji di rumah dan kadang2 di Stoneham, jadi kami biarkan sahaja dia bersahur selepas dia bangun dari tidur pada siangnya, selalunya dah hampir tengahari juga. Apabila makan kami tekankan perkataan 'sahur' supaya dia dapat set dalam minda selepas itu dia tidak dibenarkan makan dan minum hingga berbuka. Setakat ini kami bangga dengan usaha Alham untuk menahan diri dari sekitar tengahari hingga waktu berbuka. Kami jangka dia mungkin bertahan selama 2 atau 3 jam sahaja memandangkan dia belum lagi menjejak 5 tahun dan juga ini merupakan tahun pertama berpuasa. Sikap Alham yang selalu ingin menang membuatkan dia berjaya melepasi waktu puasa. Selalunya jika Alham tidak tahan dan ingin berbuka, kami akan respon yang dia boleh berbuka tapi dia tak akan 'win' puasa pada hari itu. Mendengarkan itu dia dengan rela hati menahan semampu boleh. Bila tiba waktu buka, seronok melihat Alham makan seakan dia begitu appreciate makanan di depan mata, berbeza dengan sikapnya sebelum tu yang agak memilih dan payah disuruh makan. Kalau selalunya nak habiskan sepinggan nasi pun liat, time buka boleh pula tambah 2 pinggan. Alhamdulillah, rasa lega dapat tanamkan keinginan Alham untuk berpuasa dan excitednya dia apabila berbuka. InsyaAllah tahun depan boleh improve lagi performancenya.

Cerita pasal  preparation menyambut raya, memandangkan tahun ini kami tak request parcel kiriman dari Malaysia, jadinya nak tak nak kena juga rajin ke dapur untuk mewujudkan feel raya di sini. Dapat juga tangan ni menghasilkan sedikit adunan rempeyek, kuih makmur, tat gulung nenas (yang agak rapuh sikit tepungnya) dan kek lapis warisan nenek mertua (yang x berape menjadi hehe). Hmm..of course mana yg x capai standard tu kena try lagi sampai puas hati.
Rempeyek
Kuih Makmur
Kuih Tat Gulung Nenas
Kek Lapis Rempah

Alhamdulillah, puasa tahun ni berjalan lancar dan dipenuhi dengan aktiviti ibadah bersama keluarga. Moga Allah memberi kesempatan untuk merasai kemanisan Ramadhan pada tahun-tahun akan datang dan dihiasi dengan pengisian bulan suci yang lebih baik dari tahun sebelumnya.

Menyambut Syawal 2011
Sambutan Syawal di perantauan tak kurang meriahnya. Malam raya family kami dah pun berbuka dengan menu raya kebiasaan orang Johor seperti nasi impit, rendang daging, kuah kacang, kuah lodeh serta sambal goreng jawa. Setelah itu ade acara takbir raya di salah sebuah rumah rakan yang volunteer untuk