Thanks so much to all viewers, likers and followers.
Hope that this little blog of mine will create smile =D and enjoyment as well as tie our ukhuwah in a good way.

Thursday, 30 June 2011

Bowling Tournament 2011

Salam semua,
Kebelakangan ni asik cerita pasal life kat sini je kan. Entry resepi lama dah tak masuk. Bukan tak masak, cuma menunya yg biasa2 je. Actually byk lg cite yg pending tak masuk lg ni hmm. InsyaAllah, dah habis mana yg pending tu nanti2 kite post entry resepi lak yek ;)..

Just nak cite ringkas tntg tournament bowling yang dibuat bulan lepas anjuran MSA & KUS Soton. Postgrad & undergrad join sama, group pulak basically dibahagikan mengikut family angkat. So setiap group akan ada postgrad & familynya serta undergrad yg jd anak/adik angkat diorg. Ada jugak yg setup group bebas coz ahli family angkat xdpt join sama.
Group kitorang
So far programnya berjalan lancar macam tahun lepas. Yg join pn ramai. Cuma time main tu Najah pulak tak nak berenggang dgn ibunya. Bila sampai giliran sy kenala gilir2 ngan hubby dukung Najah. Alham pulak sibuk dgn kwn2nya kat tempat permainan game kat satu sudut dalam tmpat bowling tu.
Aksi adik angkat
Alham yg busy dgn game nya..
Program ni start pagi dan habis petang. At the end ada sesi penyampaian hadiah utk kategori2 yg dipertandingkan (tak ingat tahun lepas ada ke tak buat macam ni). Alhamdulillah, dapat jugak bawak balik hadiah walau pun tak menang kategori group. Hadiahnya dapat donut maker.. utk kategori Best Bowler (Lady) hehe. Mmg tak sangka.. Hmm, nampaknya next year if ada lagi bolehla try hard lagi utk maintain title tahun ni hehe..
Sesi penyampaian hadiah
Speech time.. pendek je
One of top group.. siap pakai sedondon lagi
Hehe.. tak sangka bawak balik donut maker for Best Bowler (Lady)

Sunday, 19 June 2011

Kunjungan Member Lama

Sekali lagi kami melayan tetamu jauh yang datang berkunjung menjenguk kami di UK ni. Coming all the way from Malaysia..khususnya from Kelantan, member lama dan teman bergaduh saya semasa study di Matrik Penang dulu hehe... Am Basheer dan wifenya Shahiniz datang melancong jalan2 kt UK. Nasib baik tarikh kedatangan diorang sesuai pulak time holiday kat sini (hari Jumaat time wedding Prince William & Kate dan Isnin pulak Bank Holiday). Lebih nasib baik, hubby pun baru lepas dpt lesen, so bolehla bawak diorang ronda2 mana2 tempat yg patut. Kalau tak terpaksa la angkut diorang ni naik train ke Portsmouth.

Diorang berdua ni masih boleh pegang title pengantin baru la kiranya sbb baru je nikah bulan Februari lepas. So dtg UK ni boleh kata honeymoon gak la ye Am hehe. Bermula dgn bermalam di London kemudian datang singgah kat Soton malam 1 May pukul 10mlm. Sanggup diorang naik bas from London jumpe

Thursday, 16 June 2011

Lesen UK Dalam Genggaman

Tak dapat nak bayangkan betapa rasa syukur dan leganya hati bila hubby pulang dari driving praktikal test 28 April lepas dan inform yang dia dah pass test tu. Satu ujian sudah Allah mudahkan untuk life kami di sini. Kalau saya rasa lega tak terhingga sebab lepas ni dah boleh merayau dgn bebas dan senang hati, apatah lagi la hubby yang kena ngadap sume test tu. Sebelum ni kereta kitorang lepak je tersadai kt parking dpn rumah, tak dpt brkhidmat sepenuhnya kat tuannya.

Rule kat UK pasal driving, lesen country asal foreigner hanya boleh dipakai selama setahun je. Lepas tu dah kena apply lesen UK. After 6 months tinggal kat sini dah boleh mula utk register ambil driving test from scratch macam kat Malaysia. Actually ada satu lagi cara utk dapat lesen UK without kene ngadap sume test ni, tp this other way kene thru jalan 'jauh' sikit hehe. Dua2 cara berisiko dan hubby decide utk just ambil test. Plus boleh jugak tambah ilmu dan observe cara drive kat UK. Kalau dilihat pada kos, ambil test lebih murah sikit, if sumenye lepas masa 1st test. Cuma kosnya akan jadi banyak bila kita fail test dan kena bayar lagi utk ambil re-test.

Start from daftar melalui pos berdaftar dan hantar ke DVLA (nama agensi yg bertanggungjawab), then pinjam atau beli buku utk study dan ambil test berkomputer. Test berkomputer ni ada dua segmen, satu yg ada pilihan A, B, C dan satu segmen lagi driving simulation (bayangkn spt kita drive kereta dan