Thanks so much to all viewers, likers and followers.
Hope that this little blog of mine will create smile =D and enjoyment as well as tie our ukhuwah in a good way.

Tuesday, 14 September 2010

KIWI CRUMBLE

Ini die resepi cipta sendiri hihihi... Actually kesnya nk buat apple crumble, tapi kat rumah takde apple, kiwi je yg ade, tak tau bile nk habiskan kiwi tu. Jadi terus dtg idea nak buat kiwi crumble. Rasenye agak sama mcm apple crumble, coz rase crumb and cinnamon nya lebih dominan. Cuma kalo buat dgn apple, isinya lebih teguh. Kalo buat dgn kiwi ni, bila sudah dibakar, kiwinya akan jadi lembik bila dipotong. Apa pun tak rugi mencuba, lepas ni boleh ganti dgn buah lain pulak =)...


Sumber: Olahan sendiri (inspirasi ibumimi)

Bahan-bahan ( 9" × 13" )

  • 4 cawan tepung
  • 1/2 st garam
  • 1 1/2 cawan gula
  • 1/2 cawan gula perang
  • 1 1/2 cawan mentega – jangan lembut sangat atau dicairkan
  • 6 biji kiwi 
  • 1 tsp cinnamon powder
  • 1/2 biji lemon/ sedikit jus limau

Cara-cara

  1. Panaskan oven ke 180 °C dan griskan dengan tepung pada 9×13 baking pan.
  2. Keluarkan butter dari peti ais sementara menyediakan epal. Kiwi dibuangkulit dan dipotong dadu 1cmx1cm. Sesudah itu perah 1/2 biji lemon keatas kiwi tersebut.
  3. Campurkan tepung, gula kastor dan gula perang serta garam kedalam mangkuk
  4. Potong butter kedalam mangkuk campuran tepung tadi (jangan cairkan) dan ramas sedikit untuk menjadikan serbuk crumb...jangan terlebih uli, nanti jadi doh
  5. Ketepikan 1 cawan crumb tersebut dan campurkan dengan serbuk kayu manis kemudian gaulkan pula dengan kiwi tadi dan biarkan seketika
  6. Baki adunan crumbs di bahagi 2 bahagian - 1 crumbs untuk melapisi bahagian atas - 1 lagi untuk bawah crust.
  7. 1 adunan diambil untuk melapisi bahagian bawah (crust) hendaklah ditekan kedasar dulang pembakar untuk memampatkan adunan dan kemudian bakar selama 10 minit
  8. Selepas 10 minit, taburkan bancuhan kiwi dan kemudiannya taburkan crumbs. Masukkan semula kedalam ketuhar selama 45 minit atau sehingga atasnya bewarna keemasan dan sejukkan sebelum memotongnya kebentuk bar atau kalau nak cepat leh letak dalam peti ais.

No comments:

Post a Comment