Thanks so much to all viewers, likers and followers.
Hope that this little blog of mine will create smile =D and enjoyment as well as tie our ukhuwah in a good way.

Sunday, 5 September 2010

1st Time Pengalaman Puasa di UK

Tinggal kurang seminggu lagi Ramadhan bakal pergi. Tak sedar pulak sekejap jek nak masuk Syawal. Tahun ni 1st time pengalaman puase kt UK. Boleh dikatakan agak tough sebab tahun ni puasa jatuh time summer/autumn. So jam berpuasanye mmglah lama. Ingat balik, 1st day puase, sahur habis dalam pukul 3.30am, maghribnye pulak dalam pukul 9.05pm. Huh, dalam 16jam puase. Minggu awal puase agak pedihla jugak perut nih. Kalo terlajak tidur,then tak bangun sahur, alamatnye time kul 7pm perut dah berangin, kepala pulak pening. But then, dah tak bother sgt dah coz time sahur and buka dah makin cepat. Alhamdulillah...

Pengalaman berbuka tentunye berbeza. 1st thing, sume juadah puase kene masak sendiri. No more bazar ramadhan or eating out at hotel or whatsoever. Time ni ape yg teringin dek anak tekak sumenye kene buat sendiri. Actually bukan time puase je, hari2 lain pun sama jugak. Cuma bulan puase nih mengidamnye lain macam skit, agaknye sbb dah seharian berpuase. Yg agak mudah kt sini, waktu maghribnye agak lama sebelum sampai waktu isyak. So, bile berbuka tu tak terkejar-kejar nk solat maghrib, compare dgn kat Malaysia. Jadi time berbuka agak selesa. 

Bila puase time summer nih, waktu siang lama, waktu malam pulak sekejap. So, belum pun sempat rase kenyang hilang time berbuka, dah kene makan sahur pulak. Kalo tak sahur, nnti tak tahan pulak puase esoknye. Jadi disadvantagenye, kite tak sempat nak merase byk makanan malam tuh hehe. Tp untuk yg plan nk berdiet, ini mmg time terbaik. Kalo nk diikutkan berjaya jugak la turun beberapa kilo - ke tahap yg tak pernh tercapai sebelum ni =). Hmm, adakah akan bertahan beratku ini? Tunggu dan lihat jela bile dah raya nnti....huhuhu...

Bila fikirkan Ramadhan dah nak habis, terfikir jugakla ape lah amal ibadat yang dah dibuat sepanjang Ramadhan nih. Azam diri nak memperbaiki diri mana yg cacat cela tp rasenye target masih tak kesampaian. Godaan syaitan time puase nih for surela takde, jadinye kene salahkn diri sendiri coz tak mampu nak kawal diri dan tetapkan azam dan disiplin. Solat terawih kdg2 tak dapat nak cukupkan 8 rakaat coz kekangan menjaga anak2, dan yang pentingnye Malass...! Bangun qiam pun dah nak dekat2 sahur, jadinye dpt buat sikit je dan tak berape khusyuk. Belum lg ditambah dgn kawal marah dan sabar terhadap suami & anak2. Hmm, kalo lah ade chart yg boleh monitor pahala puase bulan Ramadhan ni, agaknye byk btul pahala yg dah kurang. Aduhai...Ya Allah, berikanlah kesempatan untukku menjenguk Ramadhan kali yang lain dan bantulah aku menjadi hambaMu yang lebih baik dari hari semalam...Amin..

No comments:

Post a Comment