Thanks so much to all viewers, likers and followers.
Hope that this little blog of mine will create smile =D and enjoyment as well as tie our ukhuwah in a good way.

Sunday, 31 October 2010

Happy 1st Birthday, Najah!!

It's been half month away after we all celebrating 1st Najah's birthday...on 14 Oct 2010. Ini pun dh nak masuk bulan November. Sori banyak2 ye Najah, baru ni ibu menyempat nak cerita pasal birthday Najah =)..
You're already my 1 year old daughter, dear. Cepat je masa berlalu...
Birthday Najah yg jatuh pada hari Khamis membuatkan persiapannya agak clumsy sikit, maklumla..weekday. Kebetulan, family En. Zikri akan bertolak pulang ke Sweden pagi tu, jadinya start from the morning dah agak busy uruskan itu ini. Right after that, babysit one of our friend's daughter till evening. Sudahnya, agak terkial-kial jugakla org yg amatur macam kita ni bercita-cita nk buat kek sendiri hehehe...
Taaraaaa!!!!...1st Najah's birthday cake =)...

Kisah Kek yg Tak Berapa Nak Jadi...=)
  • Before Najah's big day, ada la buat sikit research/study nak buat kek apa. Hubby dah suggest buat kek coklat je, like the one I've made before. Tapi hati ni tak terasa plak nak buat kek coklat, coz teringin nk try something new. 
  • Habis punye fikir, hemtam jelah...buat kek pisang...lagi pun tak pernah try lagi. Nak jadikan special sikit, marblekan die dgn coklat. 
  • Hmmm...jadi, itulah dia hasil kek ibu buat 1st birthday Najah hehe. Kalaula Najah dh pandai cakap, mesti banyak yg dia nk complain hihihi...apsal la kek Najah tak serupa birthday kek org lain.
  • Kalau nk describe about the taste of the cake, hmmm...biarlah jadi rahsia antara family kitorg je huhuhu. But to give rough idea, hubby bilang rasenye mcm Secret Recipe..'padat semacam' hahaha...(ada ke nk perli pn boleh compare dgn Secret Recipe..)
  • Tentang dekonye, just buat ikut apa bahan yg ada kt rumah je. Nak ikut class kek belum seru lg, hasilnya...bahan2 yg ada kt rumah yg jd mangsa. Wording pakai cheese spread (kek yg dulu pakai mayonis), tepinya pula just pakai cream spray (selalunya cream tu kita makan dgn strawberry). Memule tu cantikla kt atas kek, after that creamnya mencair. Time ni dah tak kesah dah keknya nk jadi rasa apa, ke langit ke laut, yg den tau, asalkan cantik hehehe...


Alham yg dh xsabar nk potong kek, tp kene Skype dulu dgn family kt Melaka


Akhirnya..sesi potong kek. Lambat juga tunggu nak potong kek ni coz abah balik dari ofis pun dh malam..


Tak ketinggalan, Najah celebrate birthday dengan Yayi, Nyayi, A'mi Faisal & Acu Hikmah di Melaka. The day before, Yayi dh mentioned & insisted to see thru Skype, how was their grandaughter with her 1st celebration. Yg kesiannya, terpaksa kejutkan Nyayi yg dh sedap tidur coz time tu dah pukul 1pagi hehe. Dengan mengantuknya Nyayi bangun coz nak tengok sama Najah potong kek. Sian Nyayi...

Alham pulak macam biasa dah xsabar nak melantak kek. Semua belum setup lg, tp dia dah melulu nk potong kek. Hehehe...tetibe terfikir, apa la yg si kecil Alham tau tentang rupe & rase kek yg ibu die dah buat. Yg die tau seronok dan dpt makan je. Najah pulak, dh jadi tabiat die, pantang nampak makanan or minuman dpn mata.. terus tak tentu arah. Boleh tahan betul selera makan Najah sekarang, tp orangnya still maintain kecik comel je camtu =)...



2 comments:

  1. hai najah, selamat hari lahir ye. moga jadi ank yg solehah

    ReplyDelete
  2. hehe...tq auntie pie. hepi birthday to fakhri juga. moga jadi anak yg soleh dan pendamai buat ibu bapa...=)

    ReplyDelete