Thanks so much to all viewers, likers and followers.
Hope that this little blog of mine will create smile =D and enjoyment as well as tie our ukhuwah in a good way.

Wednesday, 23 March 2011

Baking Class: Napoleon Cake

Sebelum ni pernah berangan nk join baking class. Teringin nak belajar buat and deko kek cara yang betul. Alhamdulillah, tercapai jugak hasrat. Kat Soton ni selain komuniti Famili, ada group Mawar Soton. Nama pun dah 'mawar', tentu aje ahli2nya terdiri daripada madam2...dari kalangan Famili Soton. Jadi antara aktivitinya diadakan kelas masak/baking percubaan pertama. Subjeknya belajar cara-cara membuat Napoleon Cake.
Mawarian sdg menunggu cikgu tiba
Kak Iza.. Coordinator =)
Cikgu dh sampai..mari kita mulakan pelajaran ye

Pernah tak dengar nama kek ni? Saya pun baru dengar sejak duk kat UK ni. Ceritanya ada sorang kakak ni, dia mmg terer buat kek.. siap amik tempahan sume (nama die Kak Norul, orang Malaysia, berkahwin dgn org Turki kalo tak silap & menetap di UK). Kalau ada apa-apa event selalunya Kak Norul dtg dgn potluck favouritenya, Napoleon Cake. Sejak tu satu Soton ni mmg gemar dgn kek tu. Kalau tengok rupa mcm susah je nak buat, rupanya senang aje.


Hasilnya setelah disejukkan..
Saje cikgu tmbh deko..

Kalau tak silap cake ni asalnya dari Rusia, xsure sgt mana datangnya. Tapi ikutkan namanya time kita belajar sejarah sek. menengah dulu, ingat lagi nama Napoleon Bonaparte..dia tu dari France ye tak...hmmm tak kesahla tu...


Bersambung ke story kelas baking tadi, kelas start pukul 11, pagi ahad bbrp minggu lepas (delay je kejenye hehe). Dibuat di rumah Kak Nana, atas kesudian beliau menawarkan tempat belajar. Ramai jugak ahli mawar yg dtg, sumenye eager nk master buat kek ni. Ada la sumbang beberapa pound utk beli bahan2 dan upah ikhlas buat tenaga pengajar. Kak Norul datang dgn sorang rakannya (sis Talima kalau tak silap namanya, dibesarkn kt Turki gak). So, sis Talima ni yg jadi main sifunya, Kak Norul tlg backup cum translator hihi. Rasanya dapat buat dalam 3/4 loyang Napoleon Cake time tu, so ahli2 yg dtg masing2 dpt tapau sedikit hasil pembelajaran hari tu uk dibawa pulang.
 
 
 
 

Belajar2 jugak, potluck sure tak tinggal. So mmg kekenyangan la ibu2 Soton tengahari tu. Hubby dgn rasa memahaminya willing nk jagakan 2 orang buah hatiku kat rumah while  ibunya pergi menuntut ilmu hehe. Hubby mmg minat dgn cake ni, sekali ngadap byk yg dia bleh ngap. Rasa cake ni tak terlalu manis, mungkin sbb tu hubby suka dgn cake ni.
Giliran anak murid pulak masuk campur, tunjuk bakat hehe..
Ada yg dtg bwk 'handbag'...=). Belajar punye psl no prob, kendong aje sekali..
Enjoying potluck yg bermacam menu...kenyang...
Tgh berebut nk tapau hehe...sabar2x...

Penasaran tak nak tau resepi Napoleon Cake ni?  Hahaha...saje je buat korang sume tertanya2 (ada ke yg baca ni..perasan je lebih hehe). Tapi kalau mana yang terer & talented tu rasenye tgk gmbr pun dh bleh agak. InsyaAllah, resepinya akan bersambung di entry berikutnya ye. Diharap bersabar ye all my readers....=). See you till my fingers meet the keyboard hik3x...

No comments:

Post a Comment