Pages

Thanks so much to all viewers, likers and followers.
Hope that this little blog of mine will create smile =D and enjoyment as well as tie our ukhuwah in a good way.

Tuesday, 14 September 2010

MOIST CHOCOLATE CAKE (TANPA BUTTER)

Dah lama rasenye tak buat kek coklat. Last time buat time birthday husband bulan 3 lepas. Time puase ni teringin plak nk mkn. Tapi kali ni pakai resepi yg lain dari yg sebelum ni coz bila selongkar dapur tgk2 xde plak butter yg tinggal. Bila surf kt web ade pulak la resepi tanpa butter. Thanx to Badot Gendot MyResepi atas resepinya. Ape lg, terus aje start baking. Husband kate ade improvement kek kali ni. Keknya lebih terasa dan lebih moist. Kembang la kite yg susah payah baking ni mendengarnye. InsyaAllah pasni boleh try lg =).

 

Bahan2 Kek:
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan tepung naik sendiri(*kt umah xde tepung naik sendiri, so saya ganti dgn tepung gandum je)
  • 2 cawan gula yang telah dikisar halus
  • 1 cawan serbuk koko (pakai brand van houten lg sedap)
  • 1/2 cawan serbuk milo
  • 1 cawan susu cair (kalau xde pon xpe)
  • 1/2 cawan susu pekat manis atau krimer
  • 1 1/4 cawan minyak masak
  • 1 cawan air panas mendidih
  • 1 sudu teh soda bikarbonat (optional)
  • 1 sudu teh serbuk baking powder
  • 2 biji telur saiz sedang
Bahan2 Topping:
  • 1/2 cawan serbuk koko van houten
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 1 sudu besar minyak masak
  • *Utk topping boleh guna kaedah double boiling atau terus masukkn bahan2nye ke dlm periuk.

Cara-cara

  1. Pukul telur dan gula hingga kembang
  2. Setelah kembang, masukkan pula tepung-tepung, serbuk koko, serbuk milo, susu cair, susu pekat, minyak masak. Kacau hingga sebati
  3. Masukkan air panas mendidih dan kacau hingga sebati
  4. Masukkan ke dalam loyang yang disapu mentega terlebih dahulu
  5. Bakar dengan kepanasan 160 darjah selama 45 minit atau hingga masak, oven hendaklah dipanaskan terlebih dahulu dengan kepanasan 160 darjah selama 10 minit.
  6. Untuk topping,campurkan je semua bahan2 topping tu dan kacau sampai sebati.Bila agak-agak dah pekat,curahkan kat kek.



2 comments:

  1. peeeeeehhhhhhhhhhhhhh~
    nampak moist-nye!!
    *drooling* hahaha!

    ReplyDelete
  2. hahaha...drooling yek. ko kn dah pndai buat kek lapis mak hikmah, mesti leh buat kek coklat gak pasni...

    ReplyDelete