Sebelum ni kalau kitorang singgah kat mini Tesco kat Bassett near our house, kitorang akan cari muffin for our light meal. Biasanya mmg akan ada 2 jenis je, chocolate and blueberry. Sejak try yg blueberry, kitorang mmg dah jarang beli yg chocolate coz rasanya lebih sedap, padat dan yg penting nak avoid dari selalu makan chocolate hihi. Muffinnye pulak besar dan puas dimakan, makan sebiji je kadang2 dah kenyang. So, inilah asal usul blueberry muffin ni jadi favourite muffin kitorg sekeluarga.
Belek punya belek resepi kat internet, this recipe amazes us so well with its great taste. Resepinya mudah sesangat, dan the muffin came out so moist dan gebu, tak rapuh dan tak terlalu padat. Macam biasa, my hubby will always be there to be the taster jury and dia pun happy dgn this recipe. Kita ni pulak bila dengar ada orang happy, kita pun kembang la jugak bermangkuk-mangkuk hehe.
So, saya sisipkan kat sini for my future note, also buat viewers yg ingin mencuba ;).
Blueberry Muffin (12 cups)
Source: Thanks to JoyofBaking.com
Bahan-bahan:-
1. 1 biji telur, dipukul
2. 1 cawan (240ml) yogurt - full or low fat tak kesah
3. 1/3 cawan (80ml) minyak sayuran
4. 1 sudu teh ekstrak vanilla
5. 2 cawan (260gm) tepung gandum
6. 3/4 cawan (100gm) gula
7. 1 1/4 sudu teh baking powder
8. 1/2 sudu teh baking soda
9. 1/4 sudu teh garam
10. 1- 1 1/2 cawan blueberry segar or frozen (tak perlu dicairkan)
Cara-cara:
- Panaskan oven kepada 190 degree. Sapukan muffin tray dgn butter atau isikan dgn muffin cup/papers
- Menggunakan whisk, pukul telur, yogurt, minyak, dan ekstrak vanilla dalam satu mangkuk.
- Dalam mangkuk yang lain, campurkan tepung, baking powder dan baking soda (diayak bersama), gula dan garam. Kemudian, masukkan blueberry.
- Menggunakan spatula, campurkan wet ingredient tadi ke dalam dry ingredient dan kacau sebati (tak perlu terlalu lama, just enough hingga ia combine together). Anda akan dapati adunan akan menjadi pekat dan likat. Jangan pula panik, sebab mmg adunannya begitu ;).
- Isikan adunan ke dalam muffin cup hingga hampir penuh (adunan ini naik tidak terlalu banyak). Masukkan ke dalam oven selama 15 - 20 minit atau hingga toothpick yg dicucuk ke dalam muffin keluar bersih. Biarkan ia sejuk sebentar sebelum dihidang.